Dosarul Colectiv. Legea graţierii i-ar scăpa pe vinovaţii tragediei din Colectiv

Legea graţierii la care se gândeşte ministrul Justiţiei ar putea avea efect şi asupra celor care vor fi condamnaţi pentru tragedia cu 64 de morţi şi aproape 200 de răniţi din clubul Colectiv. Avertismentul vine de la procurorii Parchetului General, care conduc ancheta. 

19 ian. 2017, 11:46
Dosarul Colectiv. Legea graţierii i-ar scăpa pe vinovaţii tragediei din Colectiv

Procurorii de la Parchetul General explică faptul că uciderea din culpă și vătămarea corporală din culpă, acuzații care îi vizează pe patronii clubului Colectiv dar și pe patronii firmei de pirotehnice, nu sunt exceptate de la grațierea pedepselor mai mici de 5 ani.

Nu se pune problema grațierii pentru jumătate din pedeapsă în acest caz pentru că vorbim de persoane care au vârsta mai mică de 60 de ani.

Citeşte şi: Ambasadorul SUA trage un semnal de alarmă: Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România

Pedeapsa maximă pentru acuzațiile ce-i vizează este 10 ani, însă această limită este redusă cu o treime în cazul în care faptele sunt recunoscute, iar judecătorul nu este obligat să pronunțe o pedeapsă maximă prevazută de lege în dosar, ci evaluează în funcție de persoană și probe aceasta pedeaspă, notează Digi24.

Așadar se poate aplica, potrivit acestor explicații, această grațiere pentru pedepse mai mici de cinci ani, în funcție de decizia instanței.

Citeşte şi: Începe judecarea pe fond în dosarul Colectiv

Procesul este abia la început, urmează să fie stabilit primul termen de judecată, la un an și 3 luni după tragedia din Colectiv.
64 de oameni au murit în urma incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015, iar aproape 200 au fost răniți.