DOSARUL GALA BUTE. Elena Udrea rămâne în arest preventiv

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, va fi judecată în continuare în arest, au decis, joi seară, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

16 apr. 2015, 18:17
DOSARUL GALA BUTE. Elena Udrea rămâne în arest preventiv

Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au judecat contestaţia depusă de avocații Elenei Udrea faţă de decizia instanţei de a-i respinge cererea de înlocuire a arestului preventiv.

Decizia pe care a luat-o ICCJ este una definitivă.

Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, a declarat la România TV, după aflarea sentinţei: „Poate că ar fi mai nimerit ca în ziua termenului şi avocatul să posteze ceva concluzii în apărare şi să-şi facă un blog, pentru ca lumea să vada şi elementele apărării şi să fie dezbătute la fel de mult precum cele ale acuzării. Le vom aduce în spaţiul public cu argumente juridice, pentru că trebuie să contrabalansăm fiecare aspect care ţine de libertatea doamnei Udrea„. Marius Striblea a mai spus că Elena Udrea nu va face niciun denunţ, explicând şi motivele: „Denunţuri fac cei care au cunoştinţă despre fapte penale, iar strategia doamnei Udrea nu a fost niciodată de a face denunţuri, nici despre ea şi nici despre alticineva„.

Tot avocatul Marius Striblea declarase, la finalul şedinţei de judecată că Elena Udrea este în continuare optimistă. „Elena Udrea a ţinut un discurs de câteva minute în care a arătat că nu poate fi judecată după opinia publică şi că nu poate fi acuzată că a făcut parte dintr-un guvern care a tăiat pensiile şi salariile. Starea sa de spirit este constant optimistă, va fi şi mai bună dacă soluţia va fi favorabilă, va fi şi mai bună. Vom decide strategia pentru viitor în funcţie de soluţia care se va da, am înţeles, după ora 18.00„, a spus Marius Striblea.

Avocatul Elenei Udrea declara săptămâna trecută că nu mai există niciun motiv ca aceasta să fie ţinută în arest preventiv.

„Am demonstrat judecătorului că, de la momentul în care s-a prelungit măsura preventivă şi până astăzi, temeiurile avute în vedere de judecătorul care a prelungit măsura s-au schimbat. Toate probele care au fost după data de 23 martie au reliefat o altă situaţie de fapt şi au combătut teza iniţială a parchetului”, explica avocatul Marius Striblea.

Elena Udrea se află în arest preventiv de la data de 25 februarie, aceasta fiind acuzată în Dosarul „Gala Bute” de luare de mita și abuz în serviciu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis extinderea urmăririi penale, în cazul Elenei Udrea, pentru spălare de bani, în dosarul Gala Bute, informează un comunicat de presă remis de DNA.

ELENA UDREA rămâne în arest de Paşte

„În perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții”, informează comunicatul citat.

Anchetatorii susțin că, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei.

DNA a extins URMĂRIREA PENALĂ împotriva Elenei Udrea pentru SPĂLARE DE BANI

La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Ana Maria Topoliceanu.

„Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei. O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, subliniază anchetatorii.

Anchetatorii mai susțin că în cursul anului 2011, Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gardean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

Astfel, în data de 06.10.2011 Gardean a remis suma de 900.000 euro în numerar luiGheorghe Nastasia, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena Gabriela.

Astfel, din probele administrate până în prezent, a rezultat că o parte din suma obţinută prin săvârşirea infracţiunilor de corupţie descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu și Udrea Elena Gabriela în patrimoniul organizaţiei Bucureşti a partidului din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

În perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 în contabilitatea organizaţiei au fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.