Un martor în Dosarul Gala Bute a povestit cum i-a dus 50.000 de euro lui Felix Tătaru

Radu Munteanu, fostul asistent al lui Tudor Breazu, a povestit vineri, audiat ca martor în dosarul "Gala Bute", cum i-a dus o pungă cu 50.000 de euro lui Felix Tătaru, la rugămintea lui Breazu. Felix Tătaru este publicitarul care l-a ajutat pe Traian Băsescu să câştige toate campaniile electorale la care a participat.

24 iun. 2016, 14:21
Un martor în Dosarul Gala Bute a povestit cum i-a dus 50.000 de euro lui Felix Tătaru

„Tudor Breazu mă roagă să merg la Lungu Ștefan. Am mers la el, mi-a dat 50.000 de euro într-o pungă de plastic, împachetată pătrat. Am mers la biroul lui Felix Tătaru și i-am dat banii. Nu știu pentru ce era acea sumă”, a declarat Radu Munteanu în fața judecătorilor instanței supreme, potrivit Agerpres.

El a spus că, în perioada în care se afla în Marea Britanie, a aflat de la Ana-Maria Topoliceanu, în urma unor discuții pe internet, că aceasta vrea să facă un denunț la DNA. Ea ar mai fi spus că ar fi bine ca și Tudor Breazu să știe de „gravitatea situației”, că încearcă să-i sugereze și lui să facă același lucru, „pentru binele lui”.

„Ulterior mi-a spus că a luat legătura cu Tudor Breazu și l-a sfătuit să spună ceea ce știe, în cazul în care va fi întrebat de ceva. Din câte mi-a spus ea, Breazu ar fi înțeles semnalul. (…) În perioada respectivă, Tudor Breazu o reprezenta pe Elena Udrea la sediul partidului. Nu avea o anumită funcție, era un fel de lider informal”, a arătat Radu Munteanu.

El a explicat că Tudor Breazu avea bani de la trezoreria partidului și că și-au petrecut vacanțe în străinătate, plătite de Breazu în acest mod.

În martie 2015, consultantul politic Felix Tătaru a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citat ca martor în dosarul „Gala Bute”.

Numele său apare în declarațiile date procurorilor de către un martor, potrivit cărora, în vara anului 2011, Tudor Breazu i-ar fi cerut acestuia să meargă la Ștefan Lungu să ia bani pe care urma să îi ducă lui Felix Tătaru.

Atunci, la intrarea în DNA, Tătaru a fost întrebat dacă știe ceva despre „Gala Bute”. „Nu, nu am avut nicio treabă cu dosarul. (…) Nu pot să spun că suntem amici (cu Elena Udrea — n.r.). Da, ne-am întâlnit pentru că era la PDL și am lucrat pentru PDL”, a fost răspunsul acestuia.

Audiat ca martor la DNa în aprilie, Felix Tataru a confirmat că a primit bani de la Elena Udrea, dar pe baza unui contract de publicitate. Mai mult, acesta susţine că fostul ministru a cam întârziat cu plăţile. 

În rechizitoriul DNA se mai arată că banii au fost folosiţi pentru plata unui contract de publicitate încheiat de Elena Udrea cu societatea Map Advertising, fapt cconfirmat la audieri şi de „martorul” Felix Tătaru.

„Cu privire la această sumă, martorul Felix Tătaru a arătat că plata a fost întârziată faţă de data prevăzută în contract, iar pentru recuperarea creanţei a avut mai multe discuţii cu inculpata Udrea Elena Gabriela. Totodată, inculpatul Breazu Tudor Liberiu a arătat că nu îşi aminteşte cu exactitate cum s-a realizat această plată, dar că este posibil să fi transmis în acest scop suma de 50.000 euro în numerar la cererea inculpatei Udrea Elena. Suma este menţionată şi într-o convorbire dintre Topoliceanu Ana Maria şi Breazu Tudor Liberiu, depusă de acesta la dosar şi care o privea pe inculpata Udrea Elena Gabriela”, se precizează în rechizitoriu.

Fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box — Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.

Citeşte şi: Elena Udrea, audiată la Curtea Militară în dosarul „Gala Bute”