DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru Dan Nica, la DNA: „Am venit să lămuresc situaţia” VIDEO

DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru Dan Nica, în prezent europarlamentar PSD, s-a prezentat, luni, la DNA. Nica nu dorit să facă declaraţii, spunând doar că a venit să dea lămuriri în dosarul în care el a făcut o sesizare în 2013. 

21 sept. 2015, 07:29
DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru Dan Nica, la DNA: „Am venit să lămuresc situaţia” VIDEO

Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004, a declarat, la plecarea de la DNA, că s-a prezentat la DNA pentru a da lămuriri în cazul dosarului în care el a făcut o sesizare.

„Nu am voie să fac declaratii. (…) Dosarul in care am făcut eu sesizarea în 2013. Am venit să încerc să lămuresc situaţia. Cu cât mai repede cu atât mai bine„, a fost tot ceea ce a spus Dan Nica.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Dan Nica nu a fost citat de anchetatori, ci s-a prezentat din proprie iniţiativă, pentru a afla care este stadiul dosarului „Microsoft”, în care este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Nica nu a putut însă afla decât că în cauză nu s-a primit un răspuns oficial de la Parlamentul European, privind cererea de ridicare a imunităţii sale.

În dosarul „Microsoft”, mai sunt vizaţi alţi şapte foşti miniştri, respectiv Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău, pe care DNA îi acuză de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Anchetatorii spun că persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Un alt fost ministru vizat în anchetă, Gabriel Sandu, a fost deja trimis în judecată, alături de oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, şi de fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Procurorii DNA au cerut, în luna septembrie a anului trecut, aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Dan Nica, pe care îl acuză de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul Microsoft. 

Fostul ministru al Comunicaţiilor este acuzat că ar fi primit o parte din suma de 20 mililoane de dolari, virată de Fujitsu Siemens Computers, în contul unor off-shore-uri, cu titlu de consultanţă aferentă contractului de licenţe Microsoft cu Guvernul, pentru ca acesta să fie încheiat în condiţiile propuse de Fujitsu.

CITEŞTE ŞI LOTUL celor 9 miniştri din Dosarul MICROSOFT. În ce stadiu este ancheta după 1 an. Poziţia oficială a DNA

Dan Nica mai este acuzat și că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, conform DNA.

Dan Nica beneficiază însă în momentul de faţă de imunitate parlamentară, fiind europarlamentar ales pe listele PSD la alegerile europene.

Săptămâna trecută, Comisia Juridică a Parlamentului European și-a declinat competența în ceea ce privește ridicarea imunității europarlamentarului Dan Nica, invocând faptul că acesta nu fusese parlamentar european la momentul săvârșirii faptelor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale.

Legislativul european și-a motivat această decizie prin faptul că Dan Nica nu era parlamentar european la momentul săvârșirii faptelor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale în Dosarul „Microsoft”. 

Acum, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, președintele Schulz a informat că ieri, 15 septembrie 2015, Comisia Juridica a PE și-a declinat competența privind ridicarea imunității europarlamentarului Dan Nica, deoarece acesta nu fusese parlamentar european la momentul săvârșirii faptelor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. Acest răspuns va fi transmis autoritatilor romane.

A trecut aproape un an de zile de când DNA a solicitat PE ridicarea imunității. Cam încet s-a mișcat Parlamentul European în acest dosar”, a scris europarlamentarul român Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.