Euro a atins marți la prânz un nou maxim istoric, de 5,095 lei, față de 4,975 lei la deschiderea ședinței, pe fondul tensiunilor politice generate de rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Deprecierea leului a fost însoțită de un volum de tranzacționare ridicat pe piața locală, de două ori mai mare față de media săptămânală obișnuită, arată analiza BCR
„Credem că 5,1 este noua linie în nisip a BNR. Faptul că cursul are o rată mare de trecere în inflație și un rol important în încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea abruptă a leului pe termen scurt. Poziția fundamentală slabă legată de deficitele gemene favorizează o depreciere a leului în continuare în pași mici în următorii ani”, afirmă Eugen Sinca, economist în cadrul BCR.
În plus, Sinca subliniază că, deși leul a fost „neobișnuit de stabil începând cu 2022”, cu o depreciere de doar 1% pe an față de 2% anterior, această tendință s-ar putea schimba. El explică faptul că „multiplele șocuri, de la lanțurile de aprovizionare tensionate după pandemie până la războiul din Ucraina, nu au permis o depreciere mai puternică a leului în cadrul regimului valutar de flotare controlată al BNR. Costul stabilității leului a erodat competitivitatea exportatorilor locali”.
Pe lângă presiunile pe curs, investitorii au marcat vânzări pe acțiunile listate la Bursa de Valori București și pe titlurile de stat în lei, unde randamentele, mai ales pe termen scurt, au înregistrat creșteri.
Situația economică generală rămâne fragilă. România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 9,3% din PIB, iar datoria publică a crescut cu 5,9 puncte procentuale, ajungând la aproape 55% din PIB. În același timp, deficitul de cont curent a fost de 8,3% din PIB și a fost finanțat în principal prin împrumuturi externe.
Banca Naţională a României a afişat, marţi, la ora 13.00, un curs valutar oficial, de referinţă, de 5,0378 lei pentru un euro, după ce în jurul prânzului pe piaţa interbancară fusese depăşit pragul psihologic de 5 lei.
Dolarul a ajuns la 4,4517 lei, de la un curs de 4,3903 lei, lira sterlină este cotată de BNR la 5,9272 lei, de la 5,8391 lei, iar francul elveţian este cotat la 5,3932 lei, de la 5,3278 lei.
Potrivit BNR, aurul a fost cotat la 483,5504 lei pentru un gram, faţă de 466,0411 lei.
În privinţa cursului leu/euro şi a depăşirii acestuia a pragului de 5, Suciu a explicat că această cifră are mai mult un impact psihologic decât unul economic.
„Cifra de 5 are un impact psihologic mai mult, însă nu are un impact economic ridicat, pentru că, spre exemplu, de la 4,97, cât este acum, la 5, diferenţa este minoră şi impactul economic este redus”, a explicat Suciu, adăugând că nu este pentru prima dată când cursul trece de pragul de 5 pe interbancar.
În ceea ce priveşte ROBOR-ul, purtătorul de cuvânt al BNR a spus că acesta poate creşte în continuare dacă situaţia de incertitudine persistă şi afectează „evoluţiile de dobândă”, în sensul de creşteri.
„Avem interimat pe toate nivelurile, ceea ce creează, desigur, această tensiune în piaţă. Important este ca ea să fie ţinută relativ în termeni rezonabili şi să nu dureze cu o perioadă foarte mult timp. Cu cât mai multe elemente concrete, cu atât mai mult acestea vor duce la detensionarea situaţiei”, a spus Dan Suciu.