Dosarul Zilei: Marian Petrache VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
06 mai 2014, 06:31
Dosarul Zilei: Marian Petrache VIDEO

Suntem in campanie electorala. Singura grija reala a politicienilor este cum sa ne ia voturile. Cei mai buni strangatori de voturi nu sunt cei mai buni politicieni, care si aduc bunastare alegatorilor. Interesant este ca PNL si PSD sunt conduse in alegerile europarlamenatare de doi baroni locali cu probleme in justitie, dar care sunt asi in a strange voturi. Nu conteaza cum. Seful campaniei PSD este deja celebrul baron de Teleorman, Liviu Dragnea, devenit vicepremier si al doilea lider ca importanta in partid. Dragnea are doua mari probleme penale: dosarul referendumului si un dosar penal de evaziune pe numele sotiei. Penal sau nu, Ponta nu-i contesta calitatile de strangator de voturi si, sub comanda lui, PSD se asteapta sa obtina cel putin 40 la suta din voturi. De cealalta parte, liberalii se bazeaza pe necunoscutul dar sulfurosul baron de Ilfov Marian Petrache, numit in mod surprinzator sef de campanie. Fostul profesor de istorie Crin Antonescu foloseste o tehnica invatata din manualele de istorie: a promovat de-a lungul timpului o serie de oameni in partid, pe care apoi i-a distrus. Lista lui Crin este lunga: Ludovic Orban, Radu Stroe, Daniel Chitoiu si Eduard Hellvig, ultimul fiind fostul secretar general al PNL.

La comunisti aceasta tehnica se numea rotatia cadrelor. Peste noapte, Petrache din judetul agricol Ilfov – un personaj ciudat dupa cum vom vedea – a devenit mana dreapta a lui Crin Antonescu. Petrache are misiunea sa mobilizeze baronii PNL din judete pentru a aduce voturi. In mod paradoxal, liberalii se asteapta sa ia multe voturi tocmai din judetele sarace ale tarii, cum ar fi Calarasi si Botosani, judete agricole si ele. Petrache este la baza… agricultor, mecanic agricultor. Anii 2000 l-au prins in agricultura cultivand cereale si porumb. Petrache detine peste 20 de hectare de teren. In 1998, devine membru al partidului Alianta pentru Romania, condus de Teodor Melescanu, actualul director al Serviciului de Informatii Externe – SIE. Acest partid, APR, mai era denumit si partidul baietilor cu „ochi albastrii” – adica al baietilor din serviciile de informatii. In perioada APR, baronul Petrache il cunoaste pe afaceristul Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea. Cocos se afla in relatii de afaceri cu Mihai Cuptor, secretarul general al partidului APR. Prietenia dintre Marian Petrache, Elena Udrea si Dorin Cocos a continuat, indiferent ca s-au aflat in tabere politice aparent diferite. In 2010, Petrache a cumparat un apartament cu 200 de mii de euro de la Elena Udrea. Este ciudat cum actualul sef de campanie al PNL este atat de apropiat de oamenii de incredere ai lui Traian Basescu.

Numele lui Petrache a fost implicat in anul 2012 in dosarul DNA al procurorului George Balan, membru al consiliului superior al magistraturii. Atunci, Marian Petrache punea la cale cu procurorul Balan o metoda de a pune mana pe conducerea DNA. In mod curios, Petrache a scapat de ancheta penala, desi existau dovezi clare ca el a beneficiat de informatii secrete de la ofiteri de informatii din ministerul de Interne. Petrache avea nevoie de informatii pentru jocurile de culise din interiorul partidului liberal, el avand interese la ministerul Transporturilor, condus atunci de liberalul Ovidiu Silaghi. Nu intamplator, Marian Petrache a fost o perioada secretar de stat in ministerul de Interne in guvernarea Tariceanu si are un cerc de relatii extrem de mare in randul politistilor si ofiterilor de informatii. Petrache l-a promovat ca sef al Politiei Ilfov si apoi ca director adjunct al directiei generale anticoruptie – DGA – de la Interne pe prietenul sau, comisarul sef Liviu Croitorescu. Croitorescu fusese director in cadrul unitatii doisunsfert – serviciul de informatii al ministerului de Interne. In final, ce nu stie Crin Antonescu, si ii spunem noi acum, este ca acest comisar Croitorescu a fost facut sef la DGA de Marian Petrache cu ajutorul ministrului Radu Stroe. Care Stroe este acum dusmanul de moarte al lui Antonescu. Petrache insa pozeaza in cel mai fidel colaborator al lui Crin. Tot o lectie din istorie ne invata ca atunci cand sunt tradati, conducatorii sunt executati tocmai de cei mai apropiati slujitori. Crin nu are cum sa mai fie presedintele PNL dupa 25 mai, baietii lui Melescanu din PNL, alaturi de baietii lui Tariceanu se vor ocupa de „decapitarea” lui.