Două nave militare, una greacă şi alta turcă, au intrat în coliziune în Marea Egee

Două nave militare, una turcă şi cealaltă greacă, s-au ciocnit miercuri în Marea Egee, în apropierea a două insule nelocuite pe care Ankara şi Atena le revendică de zeci de ani, fără a face răniţi sau provoca daune, a anunţat marina elenă.

17 ian. 2018, 17:58
Două nave militare, una greacă şi alta turcă, au intrat în coliziune în Marea Egee

‘Coliziunea s-a produs probabil din cauza unei erori a navei turce’, a declarat o sursă din Marina greacă. ‘Nu există pagube şi nimeni nu este rănit, incidentul s-a încheiat’, a adăugat ofiţerul elen.

Incidentul s-a produs în apropierea Insulelor Imia, nu departe de coasta Turciei, insule care sunt un motiv de dispută între cele două ţări.

Cu un an în urmă, armata greacă a criticat faptul că o navă de patrulare turcă a deschis focul în timpul unor manevre în acea zonă considerată de Grecia ca făcând parte din apele sale teritoriale.

Citeşte şi Coliziune între o navă-amfibie de mari dimensiuni şi un cargou, în Marea Egee

Insulele Imia, numite Karmak în Turcia, se află la şapte kilometri de oraşul turc Bodrum.

O confruntare militară a fost împiedicată în ultimul moment în ianuarie 1996, atunci când ambele ţări au trimis trupe în zonă şi le-au retras abia după presiuni diplomatice din partea Statelor Unite asupra celor doi aliaţi NATO.