Drumuri minunate, prin mijlocul apelor. De la Miracolul lui Moise, din Coreea, la Passage du Gois FOTO

Drumurile pietruite reprezintă o raritate în zilele noastre, în condiţiile în care reţele de autostrăzi întretatie continentele de la un capăt la altul, însă astfel de construcţii sunt necesare, fiind mai rezistente în condiţii extreme, mai ales când joacă rol şi de diguri. Susţinute de pământ sau piatră, ele pot deveni temporar nefuncţionale, atunci când sunt inundate de apele unei mări sau ale unui lac, însă tocmai faptul că taie practic o întindere de apă le face fascinante de străbătut.

15 dec. 2013, 14:47

1. Drumul prin Marele Lac Sărat, SUA

A fost construit în anii ’50, de către firma Morrison-Knudsen, pentru compania de căi ferate Southern Pacific. Are o lungime de 32 km şi este străbătut zilnic de aproximativ 15 trenuri. Celui care călătoreşte pe aici i se înfăţişează o privelişte deosebită. Culoarea apei în partea de nord a digului are de obicei o tentă roşiatică, în timp ce la sud este de culoare albastră-verzuie, această discrepanţă fiind atribuită speciilor de alge care se dezvoltă în diferite concentraţii de sare, de o parte şi de alta a digului. Dezechilibrul dezvoltat de construirea acestui drum se manifestă inclusiv la nivelul salinităţii, apa din partea de sud a Marelui Lac Sărat fiind mai dulce.

2. Hindenburg Dam, Germania

Are o lungime de 11 km şi leagă Insula Sylt, din grupul Insulelor Frizone Nordice de landul german Schleswig-Holstein. A fost dat în folosinţă pe 1 iunie 1927, iar în momentul de faţă călătoria cu trenul durează 10 minute. Peste 100 de garnituri feroviare străbat zilnic acest drum, aproape jumătate dintre ele având rolul de a transporta maşinile de pe continent pe insulă sau invers. Se estimează că numărul maşinilor transportate anual dintr-o parte în alta este de aproximativ 450.000. Periodic, din cauza mareelor, fluxul feroviar trebuie întrerupt, şi tot mareele sunt responsabile de erodarea constantă a digului, care necesită din când în când reparaţii.

3. Passage du Gois, Franţa

Este un drum pietruit natural, inundat periodic, care face legătura între Insula Noirmoutier şi localitatea Beauvoir-sur-Mer, din departmentul Vendée. Din cauza mareelor puternice (de la 1,3 m la 4 m) este inundat de două ori pe zi. Passage du Gois a fost punct de plecare în ediţia 2011 a Turului Franţei.

4. Drumul din Funafuti, Tuvalu

Formată din patru insule de corali şi cinci atoli, în largul coastelor Australiei, Tuvalu se ridică la doar 4,5 metri înălţime deasupra nivelului mării. Pe insula Funafuti există o secţiune prea îngustă pentru un drum, astfel că aici s-a construit un dig de beton. Digul este foarte important pentru traficul local, deoarece conectează partea de nord şi de sud a insulei.

5. Drumul dintre Insulele Jindo şi Modo, Coreea de Sud

Variaţiile nivelului mării în această regiune conduce la un fenomen pe care localnicii îl numesc Miracolul lui Moise. La reflux, când nivelul apei scade, timp de o oră se deschide o limbă de pământ între cele două insule, lungă de 2,9 km şi lată între 10 şi 40 de metri. Evenimentul are loc de două ori pe an, în jurul lunilor aprilie-iunie, şi atrage aproximativ o jumătate de milion de turişti.

6. Drumul din Insula Rough, Marea Britanie

Insula se află în Scoţia şi este accesibilă din micuţul sat pescăresc Kippford, atunci când mareea o permite, dar şi de-a lungul teraselor mlăştinoase, dinspre staţiunea turistică Rockcliffe. Este un sanctuar al păsărilor, iar vizitatorii ar trebui să evite insula în perioada lunilor mai şi iunie, atunci când păsările îşi construiesc cuiburile şi obişnuiesc să-şi depună ouăle. Un alt aspect demn de luat în seamă este acela că timp de cinci ore pe zi, când mareea este înaltă, orice legătură pe uscat cu continentul este întreruptă.

7. Låningsvejen, Danemarca

Mandø este una dintre insulele aflate în sud-vestul Peninsulei Iutlanda, din Marea Wadden, parte a Mării Nordului. Drumul care o leagă de continent are o lungime de 4 km, este pietruit, iar în timpul mareelor înalte este parţial acoperit cu apă.

8. Digul Colchester, SUA

Se află de-a lungul Lacului Champlain (Vermont) şi are o lungime de aproape 20 km, traseul său pitoresc întinzându-se între Burlington şi Colchester. Pe acest drum pot fi întâlniţi biciclişti, skateri, dar şi persoane care fac jogging.

9. Calzada de Amador, Panama

Are o lungime de 6 km şi trebuie văzută de orice turist care ajunge în Panama City. Drumul leagă oraşul continental cu patru insule din Oceanul Pacific, care formează un mic arhipelag. Traseul său începe în apropiere din intrarea sudică în Canalul Panama şi a fost construit în 1913. Iniţial a fost parte a unui complex militar american, cunoscut sub numele de Fuerte Amador, destinat pentru a proteja şi supraveghea intrarea în Canalul Panama.

10. Digul Kunoy, Insulele Feroe

Leagă Insulele Borðoy şi Kunoy. Pe insula Kunoy se află două aşezări, Kunoy şi Haraldssund, ultima dintre ele fiind legată de incula vecină, Borðoy, printr-o şosea străbătută de linia de autobuze 504.