Duma de Stat analizează posibilitatea de a ANEXA CRIMEEA la Federaţia Rusă

Duma de Stat a Rusiei (Camera Inferioară a Parlamentului federal) intenționează să examineze la 21 martie un proiect care lasă ușa deschisă alipirii Crimeei (în prezent încă republică autonomă din sudul Ucrainei) la Rusia.

RomaniaTV.net
11 mart. 2014, 10:15
Duma de Stat analizează posibilitatea de a ANEXA CRIMEEA la Federaţia Rusă

Proiectul de lege a fost înregistrat în Duma de Stat de către grupul parlamentar al Partidului Rusia Unită Justă, iar examinarea inițiativei a fost inclusă pe ordinea de zi a sesiunii din 21 martie, a declarat politologul Viaceslav Nikonov, deputat din partea partidului de guvernământ, Rusia Unită.

Textul aduce modificări unei legi din 2001 și definește regulile de intrare a unor noi teritorii în componența Federației Ruse. Autorii proiectului propun ca încorporarea de noi teritorii în Federația Rusă să poate fi efectuată în baza rezultatelor referendumului organizat pe teritoriul care și-a exprimat dorința de a adera la Federația Rusă. Acestei noi regiuni îi va fi acordat statutul de subiect al Federației Ruse. Potrivit proiectului, acest mecanism va fi utilizat în cazul în care în statul străin de care aparține acest teritoriu nu există un guvern suveran eficient, care să susțină și să respecte drepturile și libertățile cetățenilor.

Partidul Rusia Justă a argumentat că a propus acest proiect de lege în legătură cu evenimentele din Ucraina, unde a avut loc o schimbare de putere la vârf cu toate însemnele unei lovituri de stat și de aceea actuala putere ucraineană, în opinia sa, este nelegitimă.

Kremlinul, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres, neagă orice legitimitate a actualului guvern de la Kiev, rezultat la sfârșitul lunii februarie în urma unei revolte populare ce a durat aproape trei luni și a condus la înlăturarea regimului condus de președintele Viktor Ianukovici. Acesta se află în prezent în Rusia și este considerat de Moscova în continuare drept președintele constituțional al Ucrainei.

Crimeea și Consiliul municipal Sevastopol — unde își are baza Flota rusă din Marea Neagră — au refuzat să recunoască legitimitatea noilor autorități centrale de la Kiev, iar joia trecută parlamentul din peninsulă a adoptat, în unanimitate, o decizie privind intrarea Crimeii, ca subiect, în componența Federației Ruse, și organizarea în 16 martie a unui referendum pe această temă.