Dumitru Prunariu: Aşezările din afara Pământului vor oferi un rezervor de civilizaţie şi viaţă terestră

Cosmonautul Dumitru Prunariu a declarat, luni, în cadrul festivității organizate la Universitatea "Petru Maior" (UPM) din Târgu Mureș, în cadrul căreia i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa, că în procesul de instalare în spațiu omenirea va învăța, între altele, să gestioneze și să susțină ecosisteme închise.

13 mart. 2017, 17:57
Dumitru Prunariu: Aşezările din afara Pământului vor oferi un rezervor de civilizaţie şi viaţă terestră

„Drept concluzii privind explorarea umană a spațiului interplanetar, raportate la utilități și beneficii, putem afirma că în procesul de instalare în spațiu, vom învăța, printre altele, să gestionăm și să susținem ecosisteme închise. Această cunoaștere ar putea transforma în cele din urmă Pământul și a-l menține ca pe un habitat natural pentru toate speciile, cu o economie sustenabilă la infinit, bazată pe reciclarea completă a deșeurilor și pe resurse regenerabile de energie”, a arătat Dumitru Prunariu, potrivit Agerpres.

Acesta a spus că, atunci când sunt trimiși oameni în spațiul cosmic, spectrul de probleme derivate din acest efort este foarte divers comparativ cu trimiterea de roboți și că următoarea generație de exploratori ai spațiului, noua generație de turiști cosmici, va avea nevoie de o abordare mai profundă și de înțelegere a tuturor aspectelor legate de zborul cosmic.

„Oamenii ajunși în cosmos nu mai sunt numai cetățeni ai unei anumite țări, ci devin cetățeni ai întregii planete Pământ, fiind preocupați de întreaga ei durabilitate globală. Explorarea spațială pilotată constituie o sursă majoră de inovare, ducând indiscutabil la progres. De acesta pot beneficia societăți întregi de pe glob, posibilitățile de aplicații în domenii conexe a tehnologiilor rezultate din cercetări pentru cosmos fiind nelimitate. În cele din urmă, așezările din afara Pământului vor oferi, de asemenea, un rezervor de civilizație și viață terestră, inclusiv dezvoltarea de specii de soiuri și plante alimentare vitale, pe care nici o catastrofă la scară planetară să nu le poată distruge, indiferent dacă acea catastrofă ar fi de origine naturală, ca de exemplu impactul cu asteroizi, erupții vulcanice sau pandemiile, sau simple erori de calcul uman cum ar fi războiul nuclear sau biologic, sau alte experimente globale periculoase”, a subliniat cosmonautul.

Dumitru Prunariu a afirmat că factorul uman este esențial în această nouă eră de dezvoltare și că ceea ce este inimaginabil în prezent poate deveni o necesitate în viitor.