Dunărea a depăşit cota de inundaţie. Mai multe gospodării au fost afectate

Nivelul Dunării a atins marţi, la Galaţi, cota de 602 centimetri, cu doi centimetri peste cota de inundaţie. Şi în judeţul Tulcea, câteva zeci de anexe gospodăreşti au fost afectate din cauza cotelor crescute ale Dunării, iar un ponton de acostare a navelor de croazieră de pe faleza oraşului a fost ridicat pentru a-i proteja pe turiştii care vizitează municipiul şi Delta Dunării.
Iulian Tudor
27 mai 2014, 12:41
Dunărea a depăşit cota de inundaţie. Mai multe gospodării au fost afectate

Potrivit reprezentanţilor ISU Galaţi, apa a inundat pe câteva sute de metri faleza inferioară a Dunării, locul preferat de promenadă al gălăţenilor, dar şi câteva terase care se află pe malul apei.

Traversarea Dunării spre judeţul Tulcea nu pune deocamdată probleme deosebite, bacurile circulând după programul normal, la distanţă de 30 de minute.

Agenţii economici riverani Dunării au supraînălţat digurile de protecţie, folosind saci cu nisip. În plus, Primăria Galaţi are pregătite 21 de utilaje, zece motopompe, peste 20.000 de saci şi aproximativ 500 de persoane care pot fi angrenate în acţiunile de întărire a digurilor. De asemenea, circa o sută de militari din Garnizoana Galaţi sunt gata să sprijine aceste acţiuni, dacă situaţia o va impune.

În eventualitatea în care pe râul Siret se va produce fenomenul de remuu, reprezentanţii combinatului siderurgic Arcelor Mittal şi cei ai CFR Infratructură monitorizează canalele de scurgere din Lacul Cătuşa, astfel încât apa să nu inunde oraşul.

Şi în judeţul Tulcea, mai multe gospodării au fost afectate de cotele Dunării. Preşedintele Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Lucian Simion, a survolat marţi toate digurile din judeţul Tulcea, potrivit acestuia existând deja anexe gospodăreşti deja inundate, dar nu şi case.

„Nu aş putea să spun acum numărul exact al anexelor gospodăreşti inundate deja, dar acestea se află în zone neprotejate, acolo unde persoanele private nu aveau dreptul să-şi ridice locuinţe. Este vorba de localităţile IC Brătianu (sat aflat pe malul drept al Dunării, vis-a-vis de oraşul Galaţi, nn), Smârdan (sat aflat pe malul drept al Dunării, vis-a-vis de oraşul Brăila, nn) şi Ilganii de Sus (sat aflat în Delta Dunării, pe braţul Sulina al fluviului)”, a declarat pentru AGERPRES prefectul Lucian Simion.

Acesta a mai spus că, din datele primite de la autorităţile locale, mulţi localnici din Ilganii de Sus s-au mutat deja din sat şi că o situaţie a pagubelor produse de nivelul ridicat al fluviului va fi făcută publică în cursul zilei de miercuri.

Potrivit sursei, până în prezent, doar în digul Măcin-Smârdan au apărut infiltraţii din cauza cotelor ridicate ale Dunării, iar la acesta, ca şi în alte zone critice din lucrările de apărare împotriva inundaţiilor din judeţ, continuă intervenţiile.

Pe digul Măcin-Smârdan, parte a DN 22 care leagă oraşele Tulcea şi Brăila, încă din data de 20 mai, CJSU a impus restricţii de viteză pentru autovehicule, iar începând de marţi a intrat în vigoare şi restricţia de tonaj. Astfel, în momentul de faţă, autoturismele pot circula pe acest tronson de drum naţional cu viteza maximă de 60 de kilometri pe oră, iar autovehiculele cu un gabarit de până la 7,5 tone pot circula cu viteza maximă de 40 de kilometri pe oră. Autovehiculele cu masa proprie şi încărcătura mai mari de 7,5 tone nu mai au voie să circule pe acest tronson până când va dispărea pericolul degradării digului. Restricţia de tonaj este valabilă şi pentru autovehiculele care circulă pe drumul judeţean 222N, Tulcea-Chilia Veche, ce leagă localităţile situate pe braţul Chilia al Dunării.

„În perioada 23-27 mai, lucrătorii Poliţiei Rutiere au aplicat 50 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 15.368 lei autovehiculelor care nu au respectat limita de viteză impusă pentru protejarea digului Măcin-Smârdan”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, Daniela Condrea.

Potrivit Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, pe raza oraşului Tulcea, cota Dunării este marţi de 385 de centimetri, cu patru centimetri mai mare decât cea înregistrată în cursul zilei precedente şi cu 25 de centimetri mai mică decât cota de inundaţie.

Faleza oraşului Tulcea nu a fost afectată de cotele crescute ale fluviului, însă pontoanele de acostare ale navelor de croazieră fluvială, situate în zona joasă a falezei, se ridică pentru protejarea turiştilor care ajung în municipiu şi în Delta Dunării.

Citeşte şi ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru mai multe râuri. Vezi zonele în care se pot produce inundaţii

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
A murit marele MAESTRU al filmului. Tristețe mare în România: Jocul s-a terminat
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Vremea face ravagii în România. Ploi torențiale, grindină și inundații. Iată care sunt zonele vizate
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
S-a rezolvat o mare enigmă a României. Ce se află în celebrul tunel din munți
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare de „brunețica”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
Capital.ro
Interzis pentru românii care au mașini. Amendă de 1.000 de lei. Decizie direct de la primărie
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'