Alocaţii de 1.250 de euro. Ce documente trebuie depuse pentru ca să primeşti lunar această sumă pe card

Alocația pentru copii sau Kindergeld este o alocație financiară pentru părinți pentru creșterea și întreținerea copilului/copiilor lor. În Germania, alocațiile pentru copii sunt considerate una dintre cele mai importante alocații.
Filip Stan
28 mai 2024, 19:29
Alocaţii de 1.250 de euro. Ce documente trebuie depuse pentru ca să primeşti lunar această sumă pe card

Alocaţii Germania. Părinții cu venituri mici vor primi și o alocație suplimentară pentru copii în Germania, numită Bürgergeld (Venit pentru cetățeani). De la 1 ianuarie 2024 a avut loc o creștere semnificativă a acestui beneficiului. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani, rata prestațiilor sociale a crescut de la 420 euro la 471 euro, în timp ce pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani a crescut cu 42 euro, ajungând la 390 euro. Pentru copiii mai mici de 7 ani, tariful a crescut cu 39 euro, ajungând la 357 euro.

Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, a explicat recent în emisiunea „Departe de România” mecanismele prin care copiii din România pot beneficia de alocație din Germania.

Potrivit Andreei Covaci-Ernst, această posibilitate există deoarece părintele copilului este contribuabil în Germania.

„Atâta vreme cât plătești taxe unui stat, ai drepturi în respectivul stat, indiferent dacă acel copil locuiește în România sau nu,” a explicat ea. Cu alte cuvinte, chiar dacă copilul locuiește în România, părintele care muncește și plătește taxe în Germania are dreptul să primească alocație pentru copil din partea statului german.

Conform presei germane, de la 1 ianuarie 2024, alocația pentru copii în Germania va fi:
  • pentru 1 copil: 250 euro.
  • pentru 2 copii: 500 euro.
  • pentru 3 copii: 750 euro.
  • pentru 4 copii: 1.000 euro.
  • pentru 5 copii: 1.250 euro.

Un aspect important menționat de Andreea este că în unele cazuri, ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) din România solicită returnarea alocației plătite copiilor din România atunci când părinții nu mai contribuie la bugetul de stat român.

„În momentul în care părintele începe să primească alocație din Germania și nu mai plătește impozite și contribuții în România, ANAF poate solicita returnarea alocației primite în România,” a explicat Andreea.

Acest lucru este perceput ca fiind incorect de către mulți români, deoarece suma primită din Germania este adesea doar o diferență față de alocația totală, iar ei consideră că li se ia un drept deja acordat.

Alocaţii de 1.000 de euro din partea statului pentru familiile cu copii. Trebuie trimis doar un e-mail!

„Acest lucru li se pare complet nedrept românilor, deoarece ei primesc în Germania doar o diferență, de exemplu primesc 200 de euro în Germania și 50 de euro în România, ca să fie ușor de înțeles. La momentul la care statul român le cere acei 50 de euro pe lună pe care i-au primit până atunci de un an de zile înapoi, lor li se pare nedrept pentru că nici neamțul nu i-a acordat alocația întreagă.”, mai spune românca.

Cum funcționează alocarea diferenței între cele două state
„De exemplu, dacă în Germania alocația este de 200 de euro și în România este de 50 de euro, părinții primesc doar diferența de 150 de euro din Germania. Dacă ANAF solicită returnarea alocației din România, părinții se simt nedreptățiți deoarece nu primesc întreaga alocație din Germania,” a explicat Andreea.

Un alt aspect important subliniat de expertă este rolul statului german în acest proces.

„Statul german nu are dreptul să judece dreptul de alocație în România. Statul german doar întreabă autoritatea românească dacă există sau nu acest drept. Apoi, statul cu alocația mai mare plătește doar diferența, iar statul în care se află copilul plătește alocația integrală,” a mai spus ea.

Acest mecanism poate crea confuzie și frustrări în rândul părinților români care muncesc în Germania, dar este important de înțeles că sistemele fiscale și de alocație din cele două țări funcționează în mod independent, fiecare stat având propriile reguli și proceduri. Astfel, pentru a evita problemele, părinții trebuie să fie bine informați și să înțeleagă clar responsabilitățile lor fiscale în ambele țări.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 30 iunie până la finalul verii. Se întoarce roata norocului, bogății, relații noi și multe oportunități pentru acești nativi
Capital.ro
Îți anulează permisul de conducere. Legea care nu iartă șoferii din România
Playtech.ro
Vedeta care a ieșit FĂRĂ PANTALONI pe ea! Imaginile de aseară o arată aproape goală, ce să mai... VIDEO
DailyBusiness
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Adevarul
Ce este de fapt sistemul PATRIOT, donat de România Ucrainei. Producerea lui implică costuri uriașe, dar eficiența ar fi pe măsură
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
wowbiz.ro
Irina Columbeanu muncește la 17 ani pentru a-i trimite bani de azil tatălui ei, după ce fostul milionar a pierdut tot!
Cancan.ro
Primele cuvinte pe care Irina i le-a rostit tatălui său, Irinel Columbeanu, când a revenit în România. Fiica Monicăi Gabor s-a confesat: „N-aș fi reușit fără tatăl meu”
Playsport.ro
INCREDIBIL! De ce s-au despărțit, de fapt, Delia și Edi Iordănescu chiar înainte de nuntă
kanald.ro
Echipa națională a României a plecat vineri dimineață spre Koln pentru a înfrunta Belgia la EURO 2024, iar suporterii vor defila într-o paradă înainte de meci
Capital.ro
Nu te vom uita! Românii își iau adio de la MARELE ACTOR: Cu inima frântă!
StirileBZI
Se dau bilete gratuite de tratament în 2024! Cine beneficiază de acestea
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Spania se califică în optimile de finală la EURO 2024 după victoria împotriva Italiei
MediaFlux
700 de lei ÎN PLUS pe lângă pensie. Un nou ajutor financiar pentru anumiți pensionari
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?