Alocaţii de 1.250 de euro. Ce documente trebuie depuse pentru ca să primeşti lunar această sumă pe card

Alocația pentru copii sau Kindergeld este o alocație financiară pentru părinți pentru creșterea și întreținerea copilului/copiilor lor. În Germania, alocațiile pentru copii sunt considerate una dintre cele mai importante alocații.
Filip Stan
28 mai 2024, 19:29
Alocaţii de 1.250 de euro. Ce documente trebuie depuse pentru ca să primeşti lunar această sumă pe card

Alocaţii Germania. Părinții cu venituri mici vor primi și o alocație suplimentară pentru copii în Germania, numită Bürgergeld (Venit pentru cetățeani). De la 1 ianuarie 2024 a avut loc o creștere semnificativă a acestui beneficiului. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani, rata prestațiilor sociale a crescut de la 420 euro la 471 euro, în timp ce pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani a crescut cu 42 euro, ajungând la 390 euro. Pentru copiii mai mici de 7 ani, tariful a crescut cu 39 euro, ajungând la 357 euro.

Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, a explicat recent în emisiunea „Departe de România” mecanismele prin care copiii din România pot beneficia de alocație din Germania.

Potrivit Andreei Covaci-Ernst, această posibilitate există deoarece părintele copilului este contribuabil în Germania.

„Atâta vreme cât plătești taxe unui stat, ai drepturi în respectivul stat, indiferent dacă acel copil locuiește în România sau nu,” a explicat ea. Cu alte cuvinte, chiar dacă copilul locuiește în România, părintele care muncește și plătește taxe în Germania are dreptul să primească alocație pentru copil din partea statului german.

Conform presei germane, de la 1 ianuarie 2024, alocația pentru copii în Germania va fi:
  • pentru 1 copil: 250 euro.
  • pentru 2 copii: 500 euro.
  • pentru 3 copii: 750 euro.
  • pentru 4 copii: 1.000 euro.
  • pentru 5 copii: 1.250 euro.

Un aspect important menționat de Andreea este că în unele cazuri, ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) din România solicită returnarea alocației plătite copiilor din România atunci când părinții nu mai contribuie la bugetul de stat român.

„În momentul în care părintele începe să primească alocație din Germania și nu mai plătește impozite și contribuții în România, ANAF poate solicita returnarea alocației primite în România,” a explicat Andreea.

Acest lucru este perceput ca fiind incorect de către mulți români, deoarece suma primită din Germania este adesea doar o diferență față de alocația totală, iar ei consideră că li se ia un drept deja acordat.

Alocaţii de 1.000 de euro din partea statului pentru familiile cu copii. Trebuie trimis doar un e-mail!

„Acest lucru li se pare complet nedrept românilor, deoarece ei primesc în Germania doar o diferență, de exemplu primesc 200 de euro în Germania și 50 de euro în România, ca să fie ușor de înțeles. La momentul la care statul român le cere acei 50 de euro pe lună pe care i-au primit până atunci de un an de zile înapoi, lor li se pare nedrept pentru că nici neamțul nu i-a acordat alocația întreagă.”, mai spune românca.

Cum funcționează alocarea diferenței între cele două state
„De exemplu, dacă în Germania alocația este de 200 de euro și în România este de 50 de euro, părinții primesc doar diferența de 150 de euro din Germania. Dacă ANAF solicită returnarea alocației din România, părinții se simt nedreptățiți deoarece nu primesc întreaga alocație din Germania,” a explicat Andreea.

Un alt aspect important subliniat de expertă este rolul statului german în acest proces.

„Statul german nu are dreptul să judece dreptul de alocație în România. Statul german doar întreabă autoritatea românească dacă există sau nu acest drept. Apoi, statul cu alocația mai mare plătește doar diferența, iar statul în care se află copilul plătește alocația integrală,” a mai spus ea.

Acest mecanism poate crea confuzie și frustrări în rândul părinților români care muncesc în Germania, dar este important de înțeles că sistemele fiscale și de alocație din cele două țări funcționează în mod independent, fiecare stat având propriile reguli și proceduri. Astfel, pentru a evita problemele, părinții trebuie să fie bine informați și să înțeleagă clar responsabilitățile lor fiscale în ambele țări.

DailyBusiness
Angajații care primesc simultan pensie și concediu medical din 1 decembrie. Un drept istoric oferit pentru prima oară!
Spynews
Singura declarație oferită de soția lui Helmut Duckadam după moartea fostului portar. Când și unde oamenii apropiați vor putea să îi aducă un ultim omagiu
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
Pensia infimă pe care o avea Helmut Duckadam. Eroul de la Sevilla dădea aproape totul pe medicamente
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul venit acum despre alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Doliu uriaș! A murit Helmut Duckadam. „Eroul de la Sevilla” avea 65 de ani
DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
De ce ar fi intrat unul dintre fiii Adrianei Bahmuțeanu pe site-uri periculoase! Vedeta a ieșit nervoasă de la noul termen
Spynews
Ultimul mesaj al lui Helmut Duckadam înainte să moară. Reacția lui Meme Stoica, după ce fostul portar s-a stins din viață
Evz.ro
Adela Popescu, luată în vizor. Un consătean celebru a dat-o de gol
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
kanald.ro
BREAKING NEWS | Helmut Duckadam a murit la 65 de ani!
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu imens în televiziune. A murit cel mai iubit prezentator TV: „Viața nu va mai fi la fel fără el”
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
stirilekanald.ro
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
substantial.ro
Peter Szijjarto, Ministrul de Externe al Ungariei, în „misiune de pace” la Moscova
MediaFlux
ȘOC TOTAL după RENUMĂRAREA VOTURILOR! S-a SCHIMBAT CLASAMENTUL din PRIMUL TUR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991