Economia poate să crească în T1 2014 cu până la 4%. Estimările pentru întregul an sunt între 2 şi 3,5%

Analiştii anticipează pentru primul trimestru din acest an o creştere economică cuprinsă în intervalul 2-4%, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, principalul motor fiind în continuare producţia industrială, susţinută de îmbună­tăţirea cererii externe.

24 apr. 2014, 08:05
Economia poate să crească în T1 2014 cu până la 4%. Estimările pentru întregul an sunt între 2 şi 3,5%

Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe în 15 mai datele semnal privind creşterea PIB din T1 2014.

Veştile bune venite de la majoritatea indicatorilor macroeconomici în primele luni ale anului i-au determinat pe unii economişti să îmbunătăţească şi prognozele pentru întregul an, în timp ce alţii şi-au menţinut deocamdată previziunile. Pentru întregul an 2014, estimările analiştilor privind avansul PIB sunt cuprinse între 2 şi 3,5%, economia urmând să fie susţinută în continuare de cererea externă şi de o revenire a cererii interne. PIB-ul real al României ar putea să revină în acest an la nivelul anterior crizei economice.

Optimismul a ajuns şi la vârful administraţiei, premierul Victor Ponta anunţând deja o creştere economică în T1 de peste 3%, iar preşedintele Traian Băsescu indicând un avans posibil al PIB în 2014 de 5%.

La începutul anului cei mai mulţi analişti locali anticipau pentru 2014 o încetinire a creşterii PIB, faţă de saltul de 3,5% înregistrat în 2013. Media estimărilor economiştilor indica o creştere economică de 2,3%.

ING Bank are acum cea mai optimistă prognoză pentru creşterea economică din primul trimestru din 2014, anticipând un salt al PIB de 4,1% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Pentru întregul an, banca anticipează un avans economic de aproape 3%, însă datele din primele luni sugerează că există premise pentru o creştere mai puternică, după cum spune Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank România.

Citeşte mai mult pe zf.ro