Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor avea MANUALE GRATUITE

Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite începând cu anul şcolar 2015-2016, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educației Naționale, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu.

01 sept. 2015, 14:22
Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor avea MANUALE GRATUITE

Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite de anul acesta, cel puţin la materiile pe care le studiază pentru examenul de bacalaureat, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Pentru că este prea târziu ca Minsterul Educaţiei să achiziţioneze toate manualele pentru elevii de liceu din anii terminali, se vor deconta cel puţin materialele didactice pentru materiile pe care tinerii le studiază pentru BAC.

În urma discuţiilor cu elevii, vom aloca o sumă care să le acopere măcar cheltuielile pentru manualele de la materiile care se dau la Bac. Din păcate, nu mai este timp să achiziţionăm manualele direct, dar elevii îşi vor putea deconta cheltuielile făcute pe manuale în baza unei chitanţe„, a explicat ministrul.

Reprezentanţii Consiliului Național al Elevilor și cei ai Asociației Elevilor din Constanța se vor întâlni cu reprezentații Ministerului Educaţiei pentru a discuta despre modul în care se vor aplica prevederile legii, astfel încât elevilor să le si pună în aplicare acest drept cât de repede posibil. De asemenea, reprezentanţii elevilor vor solicita reprezentanților Ministerului alocarea sumei necesare pentru achiziționarea manualelor aferente anului școlar viitor, în Legea bugetului de stat pentru anul 2016.
 
Faptul că după patru ani de când Legea Educației nr. 1/2011 e în vigoare ne aflăm în situația în care Ministerul recunoaşte şi începe demersurile de a respecta dreptul elevilor de clasele a XI-a şi a XII-a de a beneficia de manuale gratuite este lăudabil pentru actualul ministru şi de condamnat  pentru fostele mandate. Important din acest moment e să identificăm mecanismele prin care vor ajunge manualele la elevi şi sperăm ca Ministerul Educației să finanțeze cu o sumă corespunzătoare pentru acest an şcolar, iar anul viitor să garanteze manuale gratuite pentru toți elevii şi toate materiile de studiu” a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Horia-Șerban Onița.

Până acum, manualele şcolare nu au fost distribuite gratuit la clasele a XI-a şi a XII-a fiindcă învăţământul obligatoriu, adică cel gratuit prin lege, este asigurat de stat doar până la sfârşitul clasei a X-a.

CITEŞTE ŞI: Cât costă RECHIZITELE pentru începutul de an şcolar