Elevii români s-au clasat pe ultimele locuri la testele PISA. Cine este de vină

Elevii români s-au clasat la coada clasamentului din Europa la ultima testare PISA. Cu toate acestea, unul din trei profesori sunt de părere că evaluarea de la sfârşitul anului trecut nu trebuie să ne îngrijoreze.

26 ian. 2017, 07:36
Elevii români s-au clasat pe ultimele locuri la testele PISA. Cine este de vină

31% dintre profesori cred că rezultatele slabe ale elevilor la testele PISA sunt normale. Asta în condiţiile în care şcolarii de la noi sunt clasaţi pe penultimul loc din Europa.

„Această opinie a profesorilor cred că se datorează faptului că nu avem o corelaţie între ceea ce se face în şcoală, între programe şi ceea ce se măsoară prin PISA”, spune Şerban Iosifescu, director ARACIP România.

„Rezultatele testelor PISA reprezintă într-adevăr o faţetă a adevărului. Reprezintă un punct de vedere referitor la eficacitatea şi calitatea învăţământului românesc, însă trebuie să ne uităm şi la alţi indicatori. Trebuie să ne uităm la rezultatele elevilor români la Evaluarea Naţională. La examenul de bacalaureat de exemplu. Putem să ne uităm la faptul că în fiecare generaţie, cam un sfert dintre elevi nu se mai înscriu deloc la examenul de bacalaureat. Putem să ne uităm la numărul universităţilor româneşti aflate în top 100 sau top 500 internaţional. Şi luam toate aceste elemente ale puzzle-lului avem într-adevăr o perspectivă asupra calităţii sistemului educaţional. Iar perspectiva nu este una pozitivă”, afirmă Tincuţa Apateanu, consultant educaţional, potrivit digi24.

„Cel mai mult, cred eu, trebuie să ne îngrijoreze procentul foarte mare de elevi cu performanţe foarte slabe. Indiferent că ne place sau nu acest lucru va duce la o o forţă de muncă slab calificată, care va câştigă puţin, care va contribui puţin la avuţia naţională, deci practic performanţe slabe la PISA ne afectează nivelul de trăi al tuturor”, adaugă Şerban Iosifescu, director ARACIP România.

Din 1990 şi până în prezent, la conducerea Ministerului Educaţiei s-au perindat 23 de miniştri. Aşa se face că legea Educaţiei a suferit mereu schimbări. Elevii au fost ignoraţi, dar profesorii au fost uitaţi de către autorităţi.

În ultimii 25 de ani, în România, legea Educaţiei a suferit peste 60 de modificări importante. În acelaşi timp, 42% dintre tineri sunt analfabeţi funcţionali, iar în fiecare zi cel puţin un elev abandonează şcoala, din cauza sărăciei. Sunt realităţile sistemului nostru de învăţământ, la începutul anului 2017.