Elicopter din Republica Moldova, capturat în Afganistan. Trei MORŢI, 18 ostatici luaţi de talibani

Un elicopter tip MI 17 din Republica Moldova a aterizat forţat în Afganistan şi a fost capturat de talibani. Din primele informaţii se pare că trei persoane au murit și alte 18 sunt capturate de talibani.

RomaniaTV.net
25 nov. 2015, 06:09
Elicopter din Republica Moldova, capturat în Afganistan. Trei MORŢI, 18 ostatici luaţi de talibani

Elicopterul aparținea companiei Valan International Cargo Charter, care efectua zboruri în Afganistan conform unui contract cu guvernul SUA. Aparatul de zbor a fost forțat să aterizeze într-o regiune controlată de talibani. Trei persoane au murit, iar alte 18 au fost luate ostatice.

Unul din cei trei membri ai echipajului – doi piloți și inginerul tehnic, toți cetățeni moldoveni – a fost ucis, a declarat miercuri dimineață premierul moldovean interimar Gheorghe Brega. Despre ceilalţi doi morţi nu există încă informaţii

Potrivit Autorității Aeronautice Civile de la Chișinău, elicopterul a efectuat o aterizare de urgență la 25 km nord de Maymana, în nordul Afganistanului, în timpul unui zbor pe ruta Mazar-i-Sharif — Shaheen — Maymana.

Potrivit evzmd.md, incidentul a avut loc în provincia Faryab, care se află sub controlul Statului Islamic.

Insurgenții talibani au capturat soldații afgani, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Afganistan, Dawlat Waziri, refuzând să ofere mai multe detalii. Totodată, un ofițer de armată, care și-a păstrat anonimatul, a declarat că aeronava civilă a fost contractată pentru a transporta personalul armatei.

El a spus că, după ce a aterizat, insurgenții talibani au intervenit la locul incidentului cu focuri de armă, după care au recurs la luarea ostaticilor. Ulterior, ei au dat foc elicopterului, a adăugat sursa.

Potrivit ministrului în exerciţiu de Interne, Oleg Balan, aparatul de zbor care aparţinea unei companii private din Moldova participa la misiuni de pacificare în Afganistan. „A fost doborât sau a fost nevoit să facă o aterizare forţată în Afganistan. Este un elicopter, care asigură transportarea persoanelor în Afganistan”, a spus ministrul în exerciţiu de Interne, Oleg Balan.

Ministrul a mai declarat că printre membrii echipajului se numără trei cetățeni moldoveni. Doi dintre aceştia sunt piloţi, iar cel de-al treilea este inginer.

„Unul din piloţi a reuşit să anunţe compania că au fost forţaţi să aterizeze şi din primele informaţii că au nimerit în plen la opoziţia afganeză”, a mai spus Balan.

Premierul interimar de la Chișinău a convocat miercuri dimineață o reuniune de urgență în legătură cu incidentul din Afganistan, se arată într-un comunicat al guvernului moldovean, citat de Radio Chișinău. La ședință au fost invitați ministrul afacerilor externe și integrării europene și vicepremier, Natalia Gherman, miniștrii în exercițiu al afacerilor interne, Oleg Balan, și al Apărării, Anatol Șalaru, directorul serviciului de informații (SIS), Mihai Bălan, și un reprezentant al Autorității Aeronautice Civile.

MAE de la Chișinău a anunțat că a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară.