Emmanuel Macron condamnă vânzarea de migranţi africani pentru sclavie în Libia

Emmanuel Macron a catalogat miercuri drept o ”crimă împotriva umanităţii” vânzarea unor migranţi africani ca sclavi în Libia, dezvăluită de postul american CNN.

22 nov. 2017, 20:55
Emmanuel Macron condamnă vânzarea de migranţi africani pentru sclavie în Libia

”Denunţarea de către Franţa este fără apel” şi este necesar să ”putem merge mult mai departe pentru a destructura reţelele” de traficanţi, a declarat preşedintele după o întâlnire la Palatul Elysée cu preşedintele Guineei Alpha Condé.

”Ceea ce s-a întâmplat (în Libia) este scandalos (…), inacceptabil”, a apreciat Condé, totodată preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA).

În opinia lui Emmanuel Macron, „ceea ce a dezvăluit” CNN ”ţine de traficul de fiinţe umane. Este o crimă împotriva umanităţii”.

Acest trafic ”alimentează infracţiunile cele mai grave” şi ”reţelele teroriste”. El ”generează 30 de miliarde de euro pe an, afectează din nefericire 2,5 milioane de persoane – şi 80% dintre victime sunt femei şi copii”, a denunţat el.

 Şeful statului francez a confirmat anunţul făcut de către şeful diplomaţiei Jean-Yves Le Drian cu puţin mai înainte, potrivit căruia Franţa preia ”iniţiativa la Consiliul de Securitate” al ONU şi cere o reuniune pe acest subiect.

”Doresc să putem merge mult mai departe în lupta împotriva traficanţilor care comit asemenea crime şi în cooperarea cu toate ţările din regiune cu scopul de a destructura aceste reţele”, a adăugat el, îndemnând la adoptarea de ”sancţiuni împotriva traficanţilor”.

Săptămâna trecută, un documentar-şoc al postului de televizune american CNN a dezvăluit existenţa unei pieţe de sclavi în apropiere de Tripoli, puternic denunţată deopotrivă în Africa şi în Europa.

După prăbuşirea, în 2011, a regimuluii lui Muammar Gaddafi, traficanţii, profitând de un vid de securitate şi de o impunitatea totală în Libia, exploatează zeci de mii de oameni aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune trecându-i marea în Italia, care se află la aproximativ 300 de kilometri de coastele libiene.