Enel va instala peste 150.000 de contoare inteligente în România, în 2017

Companiile de distribuție de electricitate ale grupului Enel vor instala în 2017 peste 150.000 de contoare inteligente în regiunile în care activează în România, respectiv Muntenia Sud, Dobrogea și Banat, în urma aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente, a anunțat, marți, Enel.

RomaniaTV.net
09 mai 2017, 11:39
Enel va instala peste 150.000 de contoare inteligente în România, în 2017

Acest nou proiect, precum și cele anterioare în baza cărora au fost deja instalate 140.000 de contoare inteligente, sunt parte a strategiei Enel pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2,8 milioane de clienți din România, arată un comunicat al Enel remis AGERPRES.

În aceste context, E-Distribuție Muntenia va pune în funcțiune aproximativ 70.000 de contoare inteligente acoperind zone importante din București și Ilfov, iar în județul Ilfov, clienți din Buftea, Mogoșoaia și Chitila vor fi incluși în proiect.

De asemenea, E-Distribuție Dobrogea va instala aproximativ 40.000 de contoare inteligente atât în zona urbană, cât și în zona rurală, iar E-Distribuție Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru mai mult de 40.000 de clienți din mediul urban și rural din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Citeşte şi Peste 17 milioane de euro au fost încasate de stat din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră

Clienții incluși în cel de-al treilea proiect pilot vor beneficia de citiri ale contorului de la distanță, care înlocuiesc citirile de pe teren și estimările de consum. Contoarele inteligente pot comunica cu distribuitorul în timp real, permițând o identificare mai ușoară a defecțiunilor de rețea, astfel încât compania să poată interveni în caz de avarii mai rapid și mai eficient, îmbunătățind astfel calitatea rețelelor și a serviciilor.

Potrivit informațiilor Enel, investițiile realizate pentru extinderea și modernizarea rețelelor administrate de către companiile E-Distribuție din România, în perioada 2005-2016, s-au ridicat la 1,584 miliarde de euro.

„Pentru anul 2017, Enel are în plan investiții de 151,5 milioane de euro în România, dintre care 139 milioane de euro vor fi alocate exclusiv operațiunilor de distribuție. Pentru 2018, investițiile planificate vor fi chiar mai mari, ajungând la 178 milioane de euro, din care 168 de milioane de euro vor fi destinate îmbunătățirii performanței rețelelor”, potrivit datelor Enel.

Enel precizează că datorită programelor ample de investiții în modernizarea rețelelor s-a îmbunătățit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distribuție ale grupului fiind în topul celor mai performanți operatori de distribuție energie electrică din România.

Citeşte şi Enel a preluat 13,6% din E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia de la statul român

Conform raportărilor ANRE pe 2015, indicele SAIDI (durata medie a întreruperilor neplanificate pentru fiecare client) pentru E-Distribuție Muntenia a fost de 221 minute, cel mai performant din țară, media națională înregistrată fiind de 308 minute. E-Distribu?ie Dobrogea și Banat au avut, de asemenea, performanțe sub media națională, cu indicele SAIDI de 234 minute, respectiv 247 minute.

În 2016, indicatorii de performanță s-au îmbunătățit până la 177 minute pentru E-Distribuție Muntenia, fiind în continuare în scădere și în cazul E-Distribuție Dobrogea și Banat.

Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe patru continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 83 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste două milioane de kilometri are peste 65 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea. Enel este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.