„Epilog” la genocidul armean: Ambasadorul Turciei în Franţa se întoarce la Paris

Tahsin Burcuoglu vrea să revină la Paris pentru a încerca să împiedice adoptarea, în Senat, a propunerii de lege privind transformarea în infracţiune a negării genocidului.

RomaniaTV.net
03 ian. 2012, 20:12
„Epilog” la genocidul armean: Ambasadorul Turciei în Franţa se întoarce la Paris

Ambasadorul Turciei în Franţa,Tahsin Burcuoglu, rechemat la Ankara la 23 decembrie după adoptarea de către deputaţii francezi a unei propuneri de lege care transformă în infracţiune negarea genocidului armean, se va întoarce la Paris pentru a încerca să împiedice adoptarea textului în Senat, informează presa franceză.

Un diplomat care nu a dorit să-ăi facă publică identitatea nu a precizat data la care se va întoarce ambasadorul turc, dar o altă sursă diplomatică a semnalat că ambasadorul intenţionează să se întoarcă la Paris săptămâna viitoare. Burcuoglu fusese rechemat pentru consultări.

În pofida unei serii de ameninţări din partea Ankarei, deputaţii francezi au votat un text prin care se pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro negarea unui genocid recunoscut de lege, cum este, începând din 2001 în Franţa, genocidul armean din 1915 din timpul imperiului otoman, soldat cu 1,5 milioane de morţi potrivit armenilor.

Turcia a recunoscut că aproximativ  500.000 de armeni şi-au pierdut viaţa în lupte şi deportări forţate, şi nu printr-o decizie de exterminare.

În semn de protest faţă de adoptarea proiectului de lege în Adunarea Naţională, Turcia şi-a îngheţat cooperarea militară şi politică cu Franţa şi a ameninţat cu noi represalii în cazul în care textul va fi adoptat de Senat.