EUROVISION 2014: Conchita Wurst, al doilea transsexual care câştigă concursul. SEMNIFICAŢIA NUMELUI

Conchita Wurst, din Austria, a câştigat finala EUROVISION 2014, sâmbătă seară, la Copenhaga. Prezenţă deosebită, Conchita Wurst a avut de înfruntat numeroase critici atât la nivel local, cât şi internaţional, însă a reuşit să beneficieze de aprecierea publicului care a desemnat-o câştigătoare.  

RomaniaTV.net
11 mai 2014, 10:16
EUROVISION 2014: Conchita Wurst, al doilea transsexual care câştigă concursul. SEMNIFICAŢIA NUMELUI

Conchita Wurst, pe numele adevărat Thomas „Tom” Neuwirth s-a născut în 1988, în Gmunden, Austria. Înainte de a se dedica muzicii, a fost decorator de vitrine. La vârsta de 14 ani, Tom s-a lansat în muzică, participând la emisiuni de profil, precum, „StarMania” şi „The Voice”. De asemenea, a făcut parte dintr-un grup de cântăreţi pentru o perioadă, însă fără a cunoaşte succesul. Aceasta a fost perioada în care Thomas Neuwirth a devenit Conchita Wurst, scrie Mediafax. Şi numele de scenă ales a şocat lumea. „Conchita” înseamnă cochilie, dar şi organ genital feminin sau o persoană inteligenta, petrecăreaţă cu chef de sex”, iar „Wurst” – „carnat”.

„Eu nu vreau să fiu o femeie. Scopul meu este de a fi o regină, dar, acasă, eu sunt un băiat foarte leneş”, a declarat Conchita pentru Reuters.

După cum se evidenţiază într-un portret realizat de publicaţia Libération, Conchita Wurst a devenit un fenomen în Austria, după apariţia sa, în 2011, în emisiunea „Die Grosse Chance”. Modul în care a interpretat piesa „My Heart Will Go On”, de pe coloana sonoră a filmului „Titanic”, i-a adus celebritatea. Apoi, Conchita a participat la multe alte reality show-uri, inclusiv în Germania. De asemenea, a susţinut concerte şi a devenit un simbol al cauzei gay. 

În Austria, alegerea Conchitei Wurst pentru a reprezenta ţara la Eurovision 2014 a stârnit nemulţumirea extremei drepte. De exemplu, preşedintele Partidului Libertăţii, de formaţie naţionalistă, a râs de „ridicolul” artistei şi a sprijinit un alt candidat în competiţie, care a spus că Thomas Neuwirth are probleme psihice.