Evenimente stânjenitoare din Familia regală a României. De ce şi-a scos Regele Mihai fiice şi nepoţi din linia succesorală

În anii de când Familia regală a României a revenit în ţară, nu au lipsit evenimentele stânjenitoare. Împreună cu sora sa, Margareta, principesa Sofia a fost, în ianuarie 1990, primul membru al familie regale care a venit în România după Revoluţie, cu ajutoare de urgenţă. Marcate de ravagiile anilor de comunism, cele două au iniţiat Fundaţia Principesa Margareta.

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 13:46
Evenimente stânjenitoare din Familia regală a României. De ce şi-a scos Regele Mihai fiice şi nepoţi din linia succesorală

În 1998, pe când avea 31 de ani, Sofia, cea de-a patra fată a Regelui Mihai I, se căsătoreşte cu un francez, Alain Biareix, care îşi inventase un titlu nobiliar, Michel de Laufenburg. Regele Mihai nu a fost de acord cu căsătoria şi a decăzut-o din drepturi. Printre altele, Principesa și-a pierdut atunci dreptul de succesiune la tron si titlul de Prinţesă de România. Însă, a divorțat, iar în 2007, Regele Mihai a revenit asupra deciziei, Principesa Sofia fiind inclusă în lista de succesori.

În aprilie 2009, principele Radu şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia României, ca independent, precizând că regele Mihai şi-a dat acordul. În septembrie însă, principele a renunţat oficial la acest proiect invocând un sprijin insuficient pentru candidatura sa în societatea românească.

Și fata cea mică a regelui, Principesa Maria a stârnit controverse în 2011, la aniversarea tatălui sau, când a apărut cu un tatuaj pe piciorul său. Însă, în 1995, ea s-a căsătorit la New York cu Kasimier Wieslaw Mystkowski, un polonez romano-catolic, după care a fost exclusă din linia de succesiune. A divorţat în decembrie 2003.

Pe 15 august 2013, principesa Irina şi soţul ei, John Walker, au fost arestaţi de către poliţia amerincană deoarece au organizat lupte de cocoşi ilegale la firma lor din Oregon. Cocoșii aveau atașate cuțite de picioare, iar spectatorilor li se cereau bani pentru intrare și li se vindea mâncare și băutură, potrivit rechizitoriului. Cei doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost condamnaţi, în octombrie 2014, la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi penale de 200.000 de dolari. Regele Mihai nu a aşteptat sentinţa judecătorească şi a scos-o din linia de succesiune a Famiei Regale. 

Rămâne obscur încă episodul excluderii din linia de succesiune a prinţului Nicolae Medforth-Mills, fiul principesei Elena, a doua fiică a regelui. În lipsa unor descendenţi direcţi ai principesei Margareta, prinţul era al treilea în ordinea succesiunii la tronul României. Pe 1 aprilie 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani, Nicolae a devenit prinţ al României, iar din 2012 s-a stabilit în ţară unde a participat la diverse evenimente publice alături de bunicul şi mătuşa sa. Pe 1 august 2015, titlul princiar i-a fost retras şi a fost exclus din linia de succesiune, fără ca regele să prezinte motivele deciziei. În presă s-a speculat că excluderea a fost provocată de anturajul nepotrivit pe care l-ar fi avut tânărul prinţ sau de detalii din viaţa personală nepotrivite cu statutul său.