Examinări medicale gratuite pentru depistarea cancerului de sân la femei

Peste o mie de femei din mediul rural vor beneficia de examinări medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân, în cadrul unei campanii naționale, informează Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

19 oct. 2015, 11:28
Examinări medicale gratuite pentru depistarea cancerului de sân la femei

Pe 24-25 octombrie, caravana cu medici rezidenți și studenți care efectuează testele se va afla în comuna Izvoarele din județul Giurgiu, se arată într-un comunicat transmis, luni, de FABC. Primele examinări au avut loc deja în 10 și 11 octombrie în comuna doljeană Valea Stânciului, scrie Agerpres.

Potrivit FABC, cancerul de sân este cel mai frecvent întâlnit neoplasm al femeilor, reprezentând 25,2% din totalul cazurilor de cancer. În România procentul mortalității cauzate de această boală este de 36%, mai mare decât media europeană (29%) și cea mondială (31%).

În România, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor în stadiul doi sau trei al bolii. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat, precizează sursa citată.

FABC a derulat și anul trecut, împreună cu medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali, voluntari în cadrul proiectului „Împreună pentru Sănătatea Rurală” (ISPR), o campanie de examinări gratuite în sate din județele Argeș, Galați, Ialomița, Prahova și Teleorman. Anul acesta sunt incluse în programul campaniei alte cinci județe.

Citeşte şi Ce mănânci în copilărie poate influenţa apariţia cancerului la sân. Află ce să eviţi

„În cadrul campaniei desfășurate anul trecut, din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de control medical, 11,5% au fost depistate cu posibile afecțiuni ale sânului. Dintre acestea, 69% au peste 40 de ani, restul de 31% se situează sub această limită de vârstă. De asemenea, 8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de sân în familie. Mai mult, 76% dintre femeile consultate nu făcuseră anterior niciun consult medical al sânilor”, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, care a susținut și necesitatea implementării unui program național de screening pentru cancerul de sân.

Caravana la sate face parte dintr-o campanie națională anuală a FABC, aflată deja la ediția a VII-a.

În vederea prevenției, femeilor li se recomandă ca, până la împlinirea vârstei de 40 de ani, să efectueze o dată la trei ani vizite la medic pentru controlul sânilor. După vârsta de 40 de ani, examinările sunt recomandate o dată pe an. În comunicatul FABC se mai precizează că, după vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.