EXCLUSIV: Primele imagini din Serbia după reţinerea lui Sebastian Ghiţă VIDEO

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării. O echipă România TV

14 apr. 2017, 13:19
EXCLUSIV: Primele imagini din Serbia după reţinerea lui Sebastian Ghiţă VIDEO

Sebastian Ghiţă a fost prins, potrivit unor surse oficiale, la ora 23.45, pe străzile din Belgrad. Ghiţă nu s-a opus reţinerii, a declarat Carmen Dan.

Surse apropiate anchetei au declarat că la momentul prinderii lui Sebastian Ghiţă, fostul deputat s-a prezentat ca fiind student sloven şi le-a vorbit poliţiştilor sârbi în engleză, prezentându-le acte false. Acesta ar fi fost vizitat de mai multe persoane apropiate.

„În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E.”, a transmis Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) vineri dimineaţă.

Poliţia sârbă confrmă reţinerea fostului parlamentar Sebastian Ghiţă, despre care anunţă că este suspectat de infracţiuni de şantaj, mită, trafic de influenţă, spălarea banilor şi divulgarea de informaţii confidenţiale. 

Potrivit unui comunicat de presă al poliţiei sârbe, Sebastian Ghiţă, în vârstă de 39 de ani, a fost reţinut în baza unui mandat internaţional. 

Poliţia Română nu a confirmat că fostul deputat ar fi mers în toate ţările menţionate, surse judiciare precizând că la acest moment se strâng toate informaţiile referitoare la traseul urmat de Ghiţă.

În ceea ce priveşte extrădarea, Ministerul Justiţiei pregăteşte documentele pentru efectuarea solicitării. În paralel, autorităţile din Serbia fac cercetări referitoare la prezentarea documentelor false. 

Ministerul Justiţiei anunţă, vineri, că extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale. Anunţul vine după ce Poliţia Română a transmis că Sebastian Ghiţă a fost reţinut în Serbia, urmând ca Ministerul Justiţiei să declanşeze procedurile de extrădare.

„Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997”, precizează reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Ei mai arată că Ministerul Justiţiei are atribuţia de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării, în vederea extrădării.

„În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil”, spun reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Soluţionarea unei cereri de extrădare se face, pe fond, în conformitate cu legislaţia statului solicitat, încheie Ministerul Justiţiei.