EXIT POLL REFERENDUM SCOŢIA: Rezultate surpriză după primele sondaje

REFERENDUM INDEPENDENŢĂ SCOŢIA. Conform primelor exit poll-uri, prezentate de The Guardian, 53% dintre scoţieni au votat pentru menţinerea Scoţiei în marea Britanie şi 47 % pentru indepenedenţă. 

18 sept. 2014, 14:04
EXIT POLL REFERENDUM SCOŢIA: Rezultate surpriză după primele sondaje

REFERENDUM INDEPENDENŢĂ SCOŢIA. Scoţia decide joi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică în rândul celor pasionaţi de istoria sa. Birourile de vot s-au deschis, joi dimineaţa, la ora 07.00 (09.00 ora României) pentru referendumul pe tema independenţei Scoţiei, un plebiscit istoric care ar putea conduce la destrămarea Marii Britanii şi la formarea unei noi ţări în Europa.

Scoţia, în cazul unei victorii a taberei care susţine independenţa în referendumul de joi, se va alătura unei lungi liste de state care s-au eliberat de britanici, relatează site-ul american Global Post, care prezintă o hartă cu toate statele care au făcut parte din Imperiu.

Statele Unite, în 1776, şi Irlanda, în 1916, sunt primele care şi-au proclamat independenţa. Au urmat Egiptul (1922), Canada, Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă (1931) şi Irakul (1932). Iordania (1946), India şi Pakistanul (1947), Myanmar şi Sri Lanka (1948) şi Malaysia şi Ghana (1949) au constituit următorul val de ţări care au devenit independente.

Această mişcare de emancipare a continuat atât în Africa şi Orientul Mijlociu, dar şi în America Centrală şi Oceania în anii ’60-’70, iar Zimbabwe şi Vanatu (1980), Belize şi Antigua and Barbuda (1981), St Kitts and Nevis (1983) şi Brunei (1984) sunt ultimele state care au devenit independente în prima jumătate a anilor ’80.

Presa britanică a proclamat ziua de joi ‘zi a adevărului’ pentru Scoția, în prime pagini în culorile albastru, alb și roșu, cu ocazia referendumului privind independența ce se desfășoară în această regiune a Marii Britanii, informează AFP.

Prima pagină a publicației Times, cu drapelul britanic pe margine, califică ziua de joi drept ‘Ziua Z pentru Uniune’: ‘Destrămarea Regatului Unit ar putea fi iminentă’, se poate citi în editorialul cotidianului londonez.

‘Ceva inestimabil s-ar pierde în această divizare, ceva la fel de prețios cultural și de intangibil pe cât este și de concret economic și pur politic. Îi îndemnăm pe scoțienii de toate orientările să spună ‘Nu’ independenței și să facă acest lucru cu toată mândria lor națională’.

Doar Glasgow’s Sunday Herald se pronunță pentru independență: în ultima sa ediție înainte de vot, publicația scoțiană afișează pe prima sa pagină un mozaic compus din sute de selfie-uri ale susținătorilor unui rezultat ‘Da’ care compun drapelul scoțian.

The Guardian are pe prima pagină o imagine filmată de sus a Scoției, înconjurată de o mare care a inundat alte regiuni ale Marii Britanii. ‘Ziua adevărului. Cei 4.285.323 de alegători scoțieni au 15 ore pentru a decide destinul țării lor’, subliniază editorialul din The Guardian, care vrea să-i convingă pe scoțieni să respingă independența și să ajute la ‘reconstruirea unei uniuni’ alături de celelalte regiuni.

Prima pagină a cotidianului The Scotsman este ‘barată’ de asemenea de titlul ‘Ziua adevărului’, care este însoțit de o fotografie a unei secții de votare. Participarea ar urma să înregistreze niveluri record.

După cum constată AFP, primele pagini ale mai multor publicații britanice abundă în simboluri. ‘Da sau Nu. Astăzi Scoția va scrie o nouă pagină’, se poate citi în publicația The Scottish Sun, care etalează o primă pagină albă pe care pot fi văzute mâini ținând stilouri.

Pe prima pagină a cotidianului The Daily Mirror, un bărbat ține The Union Jack, drapelul uniunii britanice, însă fără culoarea albastră care reprezintă Scoția. ‘Este ziua noastră a adevărului. Nu ne părăsiți în acest mod… Nu lăsați soarele să apună peste cei 307 de istorie comună. Votați ‘Nu’ și păstrați o Mare Britanie cu adevărat mare’, scrie publicația.

The Scottish Daily Mail prezintă drapelele scoțian și britanic înnodate. Union Jack ‘este soclul celor mai mari triumfuri ale noastre și ne-a unit în timpul celor mai sumbre vremuri. Astăzi, să garantăm viitorul Scoției în cadrul remarcabilei și glorioasei familii de națiuni care este Regatul Unit’, notează publicația.

Pe prima pagină a publicației Metro, care dorește să rămână imparțială, se poate vedea cuvântul ‘Votați’. ‘În loc să vă dăm lecții despre virtuțile sau riscurile independenței, vă îndemnăm pur și simplu să luați parte la unul dintre momentele cele mai importante ale istoriei lungi și ilustre a țării noastre’, notează editorialul. Publicația conchide: ‘Acesta este motivul pentru care Metro spune pur și simplu: votați’.

EXIT POLL REFERENDUM SCOŢIA: Vremea ar putea întârzia rezultatele

Vremea ar putea determina întârzieri în anunţarea rezultatelor referendumului pe tema indepedenţei care are loc joi în Scoţia, deoarece există zone izolate de unde buletinele vor fi aduse cu elicoptere sau ambarcaţiuni, relatează BBC News Online

Scoţia are zone izolate, astfel încât vremea şi factorul geografic pot juca un rol important în calcularea rezultatelor referendumului.

Buletinele de vot din insulele Argyll şi Bute, unde o treime din populaţie trăieşte în sate care au mai mult de 1.000 de locuitori, vor fi aduse cu elicopterele la centrul din Lochgilphead, unde se vor număra voturile. Alte zone se bazează pe transportul urnelor cu bărcile.

Dar vremea nefavorabilă ar putea întârzia primirea buletinelor de vot pentru numărătoare şi, prin urmare, ar putea întârzia rezultatele finale.

Şi rata de participare ar putea influenţa numărătoarea voturilor. Peste 4,2 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a vota în cadrul acestui referendum, acesta fiind cel mai numeros electorat înregistrat vreodată în Scoţia.

Ofiţerii care vor număra voturile au pus în funcţiune măsuri speciale pentru a reduce cozile de aşteptare de la cele 5.579 de secţii de votare.