Fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, descoperită în Cetatea din Târgu Mureş

O fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, în care erau arse lunar mii de cărămizi şi care a furnizat materia primă pentru castelul din Iernut în perioada principelui Gheorghe Rakoczi I, a fost descoperită în Cetatea din Târgu Mureş, în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia.
Romania TV
23 oct. 2012, 19:07
Fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, descoperită în Cetatea din Târgu Mureş

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a declarat marţi că săpăturile arheologice din Cetatea din Târgu Mureş, începute în urmă cu câteva luni în cadrul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia, din fonduri europene, au scos la iveală o fabrică de cărămidă din secolul al XVII-lea, în România nefiind identificate până în momentul de faţă alte monumente industriale din acea perioadă.

„Din perioada respectivă nu cunoaştem alte monumente industriale similare identificate, cel puţin în momentul de faţă, în România. Din perioada aceasta nu mai există în ţară, din perioada următoare există mai multe descoperiri similare, dar din perioada secolelor XVI-XVII nu cunoaştem să fi fost identificate structuri industriale similare”, a spus Soos.

Potrivit acestuia, din sursele scrise rezultă că, în perioada respectivă, în Târgu Mureş existau două fabrici care produceau cărămidă pentru construcţia zidurilor oraşului, descoperirea recentă fiind, cel mai probabil, fabrica denumită Şura Mică. În aceasta erau arse, lunar, mii de cărămizi, fabrica fiind cea care a furnizat materia primă pentru castelul din Iernut în perioada principelui Gheorghe Rakoczi I.

„Presupunem că am găsit fabrica mai mică, Şura Mică. În documente apar Şura Mare şi Şura Mică de cărămidă. Aşa considerăm deocamdată, că e Şura Mică. Printr-o ardere estimăm că în jur de 4.000 de cărămizi erau arse, lunar, maxim de două ori puteau să folosească cuptoarele. Ştim din surse scrise că oraşul a avut şi un profit de pe urma acestor cărămidării, primind mai multe comenzi, una dintre cele mai importante fiind cea a principelui Gheorghe Rakoczi I care a comandat 80.000 de cărămizi pentru construcţia castelului din Iernut. (…) Şura Mare nu ştim unde se află. S-ar putea să nu fie la distanţă mai mare de aici, dar probabil a fost în afara zidurilor cetăţii”, a arătat el.

Soos a adăugat că a descoperit aproape intact cuptorul vechi de peste 400 de ani, cu trei arzătoare desfăşurate pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, iar acesta urmează să fie conservat.

„Vor fi necesare câteva modificări ale proiectului de amenajare a cetăţii, dar nu esenţiale, în sensul că anumite fundaţii vor fi mutate cu câţiva metri mai încolo şi trebuie găsită o soluţie pentru a fi prezentat situl pentru turişti, dar în acelaşi timp să poată fi conservat şi protejat”, a precizat Soos.

Spynews
Rugăciuni înainte de examen. Le rostesc copiii și părinții pentru luminarea minții și reușita la Bac sau Evaluare
Bzi.ro
Theo Rose a făcut furori într-o ținută cool! Cum s-au îmbrăcat celebritățile la Elle New Media Awards – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii dau lovitura până pe 21 iunie! Noroc la bani, regăsiri, dar și mari reușite pentru acești nativi
Capital.ro
Mașina pentru care NU ai nevoie de ITP. Poți să pleci cu ea pe stradă, legal
Playtech.ro
Cum a ajuns să arate Kate de când are cancer. NU o mai recunoști, e piele și os
DailyBusiness
Ce trebuie să știe șoferii înainte de a merge în vacanță? Amenzi usturătoare dacă nu fac asta!
Adevarul
Dezvăluirile unui fost director FBI despre ucigașii în serie deghizați în camionagii de cursă lungă: sute de omoruri violente rămase nerezolvate
Spynews
De ce nu e bine să adormi cu aerul condiționat deschis. Ce se poate întâmpla
Spynews
Mesajul de adio al Ancăi Molnar. Make-up artistul vedetelor a pierdut lupta cu cancerul, la 34 de ani: ”Voi continua să vă veghez mereu”
Evz.ro
Bacteria „mâncătoare de carne”. Planeta, amenințată de o nouă nenorocire
Impact.ro
Poza INDECENTĂ care a scăpat pe net cu soția lui Nicușor Dan. Ipostază ȘOC, nu se aștepta nimeni
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
wowbiz.ro
Ea este femeia găsită moartă într-o valiză, în Oradea! Întregul film al crimei, făcut public de autorități. Ce a ieșit la iveală e cutremurător
Cancan.ro
Mesajul de adio lăsat de Anca Molnar, chiar înainte să moară. „Am...”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Borcea și Pelinel, cum n-au mai fost surprinși niciodată! Cum au venit la Petrecerea Țigănească
kanald.ro
Anca Molnar a murit la 35 de ani. Mesajul de adio pe care l-a lăsat în urma sa
Capital.ro
Decizie pentru toți cei care au conturi la bancă. Schimbarea anunțată pentru luna iulie
StirileBZI
Pensiile din România, procent PIB sub media UE
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
E oficial! Se vor organiza noi alegeri! Situație cu totul nemaivăzută în România
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis va convoca ședința CSAT săptămâna viitoare pentru a discuta despre cedarea unui sistem Patriot Ucrainei
MediaFlux
Cu CÂT cresc PENSIILE din 1 septembrie. Noi CALCULE exacte
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?