Fenomenul astronomic al lunii decembrie: Geminidele. Stelele căzătoare pot fi observate pe cer cu ochiul liber

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2017, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând dâre luminoase pe cer: stele căzătoare, anunță Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentr care se numesc „Geminide”.

RomaniaTV.net
04 dec. 2017, 09:26
Fenomenul astronomic al lunii decembrie: Geminidele. Stelele căzătoare pot fi observate pe cer cu ochiul liber

Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar în 2017 maximul se va produce în timpul zilei de 14 decembrie (ora 8:30 ora României). Pentru că maximul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, centrate în acest an pe ora 8:30 (14 dec, ora României), rezultă că în noaptea de 13 spre 14 dec și cea de 14 spre 15 decembrie vom putea în condiții bune (dar nu ideale) activitatea curentului.

În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari. 

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s.

Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer.

Sursa  Geminidelor este asteroidul 3200 Phaethon. Un studiu din 2009 arată că Phaethon este o „cometă solidă”, care în preajma apropierii de Soare eliberează praf.