Fifor: Achiziţia de echipamente majore reprezintă o prioritate. Este de datoria noastră să investim pentru a ne securiza graniţele

Apărarea începe acasă și este de datoria României să investească în acest domeniu, a afirmat vineri ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

06 oct. 2017, 07:56
Fifor: Achiziţia de echipamente majore reprezintă o prioritate. Este de datoria noastră să investim pentru a ne securiza graniţele

„Apărarea începe acasă și este de datoria noastră să investim în apărare pentru a ne securiza granițele și pentru a contribui la stabilitatea și securitatea întregii comunități euroatlantice”, a declarat Fifor la Bucharest Forum.

El a precizat că alocarea a 2% din PIB pentru Apărare reprezintă „o dovadă a faptului că România este angajată să accelereze procesul de modernizare a forțelor armate”.

„Ne reiterăm angajamentul de a ne consolida capabilitățile armate și să susținem modernizarea forțelor armate române pentru a contracara în mod eficient amenințările asimetrice și hibride și pentru a intensifica parteneriatele strategice. Un alt scop este de a ne crește interoperabilitatea cu aliații și partenerii noștri din NATO”, a spus Fifor.

Potrivit ministrului Apărării, achiziția de echipamente majore reprezintă o prioritate.

Citeşte şi: Adunarea Parlamentară a NATO aduce la București peste 50 de delegaţii. Jens Stoltenberg vine la sesiunea plenară

„Noile oportunități de cooperare cu companiile de apărare din România vor apărea și vor contribui la dezvoltarea sectorului apărării (…) Toate programele de achiziție aflate în curs în cadrul Ministerului Apărării își propun să crească participarea operatorilor economici, ca integratori de produse sau prin apelarea la companii românești și internaționale”, a spus Fifor.

Totodată, Fifor a precizat că Programul de guvernare 2017-2020 subliniază importanța revitalizării industriei naționale de apărare.

„Reiterez disponibilitatea noastră de a face toate eforturile necesare pentru ca acest sector să ajungă la nivelul industriilor de apărare din NATO și UE”, a mai afirmat Fifor.

Ministrul Apărării a făcut referire și la „situația de securitate complexă” de la nivelul flancului estic al Alianței.

„Susținem abordarea unitară a acestui flanc, pentru a răspunde în mod adecvat la nevoile specifice de apărare și securitate în regiunea Marii Negre (…) România este foarte implicată în proiectarea unor linii de acțiune pentru stabilitate. Credem cu tărie că pe mai departe trebuie să consolidăm capacitatea de apărare și reziliența partenerilor din vecinătatea noastră, atât de la est, cât și de la sud (…) Noua politică de vecinătate a Uniunii Europene, alături de politica de securitate a NATO ar trebui să proiecteze o viziune pe termen lung, pentru a dezvolta relațiile cu statele din vecinătatea Europei și în comunitatea transatlantică”, a mai afirmat Fifor.

În opinia sa, „un cadru flexibil de cooperare” este necesar la nivelul comunității internaționale, contribuind la menținerea democrației, încrederii, stabilității și prosperității.

„România, ca membru al comunității europene și transatlantice, este pe deplin angajată să consolideze acest rol în regiune și să contribuie la rezolvarea pașnică a conflictelor. De asemenea, România este angajată să ofere securitate statelor membre”, a mai afirmat Fifor.