Firea dezvăluie cum va rezolva problema traficului în Capitală: Managementul inteligent al traficului va fi luat de la zero

Problema traficului rutier în Capitală va fi rezolvată prin construirea de parcări la intrările în oraș, un management inteligent al traficului, care "va fi luat" de la zero, precum și aplicarea sistemului de benzi unice, a declarat vineri seară primarul general Gabriela Firea.

28 apr. 2017, 19:59
Firea dezvăluie cum va rezolva problema traficului în Capitală: Managementul inteligent al traficului va fi luat de la zero

„Avem mai multe măsuri care merg împreună pentru degajarea aglomerației din Capitală: construirea de parcări la intrarea în București, un sistem de semaforizare inteligentă pentru toate intersecțiile din Capitală, aproape 500 și nu aproape 100 cât este acum proiectul pilot, total nesatisfăcător. Managementul inteligent al traficului va fi luat de la zero, pentru că ce se întâmplă acum nu este un management inteligent al traficului, și nu putem să vorbim despre principii de smart city câtă vreme nu sunt introduse în această rețea smart toate intersecțiile din Capitală, și aplicarea sistemului de benzi unice”, a precizat Firea, la Antena 3.

Ea a adăugat că sunt 29 de trasee pretabile pentru un sistem de bandă unică pentru RATB, urmând ca în luna iunie să demareze un astfel de proiect pilot pe traseul ce leagă nordul Capitalei de Piața Romană.

Edilul-șef a spus că în cursul acestei zile a mers cu un autobuz RATB pe acest traseu, pentru a demonstra că se poate merge în condiții bune și cu acest mijloc de transport.

„Sunt absolut convinsă că după implementarea sistemului de bandă unică în întreaga Capitală, nu doar acest proiect pilot care va demara la mijlocul lunii iunie, din ce în ce mai mulți bucureșteni vor renunța măcar câteva zile pe săptămână la autoturismul personal și vor urca în autobuzele RATB pentru a folosi banda unică implementată în Capitală, așa cum se întâmplă în marile orașe europene”, a spus Firea, potrivit Agerpres.

Cât privește beneficiile sistemului de benzi unice, ea a spus că implementarea acestora va conduce la reducerea poluării, a traficului și a timpului de așteptare și de călătorie pentru cetățeni, dar a precizat că acest lucru se va putea realiza numai prin asigurarea disciplinei în trafic de către instituțiile abilitate și cu sprijinul șoferilor.

„În primul rând trebuie o colaborare cu Poliția Capitalei și Brigada Rutieră, care a fost începută deja. Disciplina în trafic trebuie să fie urmărită de toate instituțiile care au această responsabilitate. Nu vrem să transmitem mesaje neprietenoase către participanții la trafic, către cetățeni, dar trebuie să înțelegem că dacă atunci când mergem în afara țării respectăm toate aceste reguli și ne place cum este în Occident, trebuie să venim cu acele măsuri și în România. Acest sistem de bandă unică care este practic stimulat pentru a rezolva problema aglomerației, este folosit cu succes în toate țările europene”, a punctat primarul general.

Firea a mai spus că Primăria Capitalei va construi parcări atât în centrul Bucureștiului, cât și la capetele de metrou, dar a menționat că și dezvoltatorii imobiliari vor avea obligația să construiască parcări subterane.

„Și noi la Primăria Capitalei am demarat deja. Prin faptul că am introdus în buget sume importante de bani, vom construi cât mai multe parcări atât în centrul Capitalei, cât și la capetele de metrou. Vom avea grijă ca toți dezvoltatorii care vin să primească autorizații de construire sau alte documentații de urbanism să se solicite să-și construiască parcări subterane, pentru că nu este normal să ridici în centrul Capitalei un bloc de 7-8-9-10 etaje și doar cu câteva locuri de parcare să amețești populația, iar toate celelalte mașini să ocupe practic spațiul, pe care altfel l-ar putea folosi familiile care locuiesc în acea zonă și nu firmele care ar fi trebuit să-și construiască în subteran locuri de parcare. Așa este normal”, a mai afirmat Firea.