Firea: Societatea CGMB va construi locuinţe, de vânzare la jumătate de preţ – 30.000 euro apartamentul de 2 camere

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat miercuri că municipalitatea va avea o societate comercială care va construi locuinţe avantajoase pentru tineri şi persoane aflate într-o situaţie materială dificilă. Înfiinţarea firmei de construcţii, subordonată direct Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), a fost votată de consilierii generali, miercuri. 

22 sept. 2016, 05:54
Firea: Societatea CGMB va construi locuinţe, de vânzare la jumătate de preţ – 30.000 euro apartamentul de 2 camere

După cum a precizat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, societatea de construcţii va putea realiza locuinţe pentru tineri pe terenuri care aparţin municipalităţii, preţurile de vânzare sau închiriere fiind la jumătate faţă de cele practicate acum pe piaţa liberă.

Astfel, pentru achiziţia unui apartament de două camere, în suprafaţă de 60 mp, bucureştenii ar putea plăti până în 30.000 euro, faţă de 60.000 euro cât costă acum.

„Subliniez ca noua societate nu are ca scop realizarea de profit, ci își propune să construiască locuințe cu costuri mai mici, care ulterior vor fi închiriate sau vândute in condiții avantajoase. De exemplu: un apartament cu o suprafata de 60 mp se vinde pe piața imobiliară cu peste 60 mii de euro, iar un apartament cu aceeași suprafața, construit de Municipalitate, va costa intre 25.000 si 30.000 euro. În condițiile achiziției de pe piața, prețul este mult mai mare, întrucât include și costul terenului, PMB intenționând să construiască pe terenuri pe care le are în proprietate. Locuintele vor fi atribuite atât persoanelor fără venituri, foarte sărace – așa numitele cazuri sociale, dar și tinerilor ale căror venituri nu le permit inchirierea sau achizitionarea de pe piata imobiliara a unei locuinte – medici, profesori, actori, – care au salarii foarte mici, după cum știți”, a precizat primarul general.

Conform sursei citate, locuinţele vor putea fi folosite şi de alte categorii de persoane atunci când situaţia o impune. 

„De asemenea, vor putea fi folosite pentru familii ale căror locuințe se consolidează, pe perioada realizării lucrărilor sau pentru cei evacuați din imobilele retrocedate. In realizarea scopului pentru care va fi înființată, această societate comercială se va supune și va respecta prevederile legislației privind achizițiile publice, ca o societate care aparține în totalitate autorității locale, respectiv CGMB. Vă asigur că societatea va avea o activitate suta la suta transparentă si se va supune misiunilor de audit intern si extern, controlului Curții de Conturi, conform legislației in vigoare”, a explicat Gabriela Firea. 

Potrivit datelor centralizate de Primăria Capitalei, la sediul instituţiei au fost înregistrate peste 2400 solicitări pentru locuințe sociale, necesarul fiind în jurul a 200.000 de locuinţe.

Proiectul privind „acordul de principiu pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale în scopul construirii de locuinţe” a fost votat de 28 de consilieri generali, dintre care 24 de la PSD şi 4 ALDE. Restul consilierilor (în număr de 27) au fost absenţi din sală.