„Firma sistemului”, contracte de milioane de euro de la Ministerul Culturii

Societatea de construcții Aedificia Carpaţi, controlată de omul de afaceri Petre Badea a primit de la stat, în ultimii zece ani, contracte în valoare de milioane de euro. Fostul colonel SRI susţine că numele acestei firme se află pe lista celor protejate de sistem.

01 nov. 2017, 09:36
„Firma sistemului”, contracte de milioane de euro de la Ministerul Culturii

Aedificia Carpați a primit săptămâna trecută de la Ministerul Culturii, fără licitație, un contract de 650.000 de euro pentru lucrări suplimentare la Muzeul Țăranului Român, scriu cei de la Jurnalul Naţional. Aedificia care s-a ocupat de restaurarea muzeelor și a Bibliotecii Naționale a primit începând cu anul 2009 şi până în prezent, zece contracte în valoare de peste 230 de milioane de euro.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a devoalat, la începutul acestei luni, pe blogul său, numele a zece societăți comerciale despre care susține că sunt firme protejate de sistem și care, în ultimii zece ani, au primit de la stat contracte în valoare de miliarde de euro. Una dintre aceste firme care apare pe lista lui Dragomir se numește Aedificia Carpați, societate de construcții controlată de omul de afaceri Petre Badea și care, săptămâna trecută, a primit de la Ministerul Culturii, fără licitație, un contract de 650.000 de euro pentru niște lucrări suplimentare la Muzeul Țăranului Român. Aceeași firmă a primit, în ultimii zece ani, de la Ministerul Culturii, contracte în valoare de aproape un miliard de lei, la care se adaugă altele, încheiate cu Banca Națională a României, diverse universități şi chiar Administrația Prezidenţială, de câteva zeci de milioane de euro. Firma despre care Daniel Dragomir susține că se află sub protecția serviciilor a fost arvunită, tot fără licitație, pentru două milioane de euro, să execute niște lucrări de reabilitare a sediului Serviciului Român de Informații din orașul Voluntari, județul Ilfov.

Una dintre cele mai norocoase firme, când este vorba despre contractele cu statul, a fost selectată, luna aceasta, pentru o lucrare de aproape trei milioane de lei, de către Ministerul Culturii. Instituția guvernamentală a încheiat cu SC Aedificia Carpați SA, societate desprinsă din fostul Trust de Construcții Carpați, un contract fără licitație, prin negociere directă, pentru execuţia unor lucrări suplimentare de construcție în cadrul obiectivului de investiții “Consolidare și restaurare a corpurilor C, C1 și C2 ale clădirii Muzeului Țăranului Român”, de pe Șoseaua Kiseleff, din apropierea clădirii Guvernului României.

La negociere s-a înscris doar Aedificia Carpați SA, care, în data de 18 octombrie 2017, a încheiat cu Ministerul Culturii contractul având numărul 53/2017, în valoare de 2.901.934 de lei cu tot cu TVA (652.120 de euro). Banii sunt asigurați de la bugetul ministerului.

Acest contract nu reprezintă altceva decât continuarea unor lucrări similare contractate de Ministerul Culturii încă de la sfârșitul anului 2013. Atunci, instituția publică a scos la licitație execuția de lucrări de consolidare și restaurare a celor trei corpuri de clădire ale Muzeului Țăranului Român, clădire de interes istoric și arhitectural deosebit. Zece companii s-au înscris la această licitație, însă doar oferta uneia singure a fost considerată admisibilă și declarată în acest sens de către autoritatea contractantă. Este vorba despre aceeași Aedificia Carpați SA, care, în data de 18 decembrie 2013, și-a adjudecat un contract în valoare de 28.674.098,7 lei cu TVA inclus (6.372.019,9 euro).

Potrivit caietului de sarcini, întocit în 2012, clădirea în care funcționează Muzeul Țăranului Român este un monument istoric, care are trei corpuri de clădire, unul situat spre Șoseaua Kiseleff, al doilea situat spre Piața Victoriei și al treilea spre strada Monetăriei. La momentul în care Ministerul Culturii a inițiat achiziţia acestor lucrări, clădirea prezenta deficiențe restauratorii din punctul de vedere al conformării structurii privind preluarea acțiunilor seismice, prezenta un deficit de rezistență față de cerințele impuse de normele de proiectare actuale și o degradare a zidăriei pereților portanți. În acest sens, ministerul a angajat execuția unor lucrări de consolidare pe linia corpurilor laterale de clădire, la subsol, parter și primul etaj, prin realizarea a două nuclee din beton armat pentru cămășuirea interioară a zidurilor celor două săli aflate pe colț. Cele două perechi de nuclee urmau să se descarce în teren printr-un ansamblu de minipiloni confecționați din beton armat.

O altă lucrare avută în vedere se referă la realizarea unor cămășuiri din beton armat în lungul unor ziduri din cărămidă longitudiale ale corpului C, a pereților corpului central, la nivelul mansardei și consolidarea foișorului, prin legarea stâlpilor de beton cu câte două grinzi gemene, prin intermediul unor gulere din beton armat. Mai departe, se urmărea remedierea fisurilor din zidărie, revizuirea și înlocuirea elementelor deteriorate ale șarpantei din lemn, cu realizarea ignifugării acesteia, realizarea de izolații termice la pod și dotarea cu sisteme de aerisire, precum și executarea unor lucrări pentru realizarea asenării zidăriei.

O a doua instituție extrem de generoasă cu SC Aedificia Carpați SA este Banca Națională a României. În perioada 3 noiembrie 2008 – 12 ianuarie 2017, banca centrală, condusă de Mugur Isărescu, a încheiat, prin licitații sau negociere directă, cu societatea lui Petre Badea unsprezece contracte, în valoare totală de 47.177.752,06 euro. Lucrările contractate de BNR variază de la reparaţii ale sediului din strada Lipscani nr. 25, la amenajarea, decorarea și mobilarea Sălii Kirițescu, reparații și igienizare la arena centrală de tenis din București, executarea unui pasaj de legătură între sediile Băncii Naționale din str. Doamnei nr. 8 și str. Lipscani nr. 25.

Alte instituții care au mai atribuit firmei în cauză contracte au fost câteva universități, printe care și Universitatea București (contract de 1.811.152,5 euro cu TVA, acordat în 16 noiembrie 2017, pentru reparații ale sediului din Bulevardul Regina Elisabeta), Patriarhia Română sau Secretariatul General al Guvernului.