Florile de muşeţel, leacul universal

În copilărie strângeam flori de mușețel și le uscam pe prispa casei bunicilor. Țin minte că trebuiau ținute la umbră, în spații bine aerisite. Mai târziu, am aflat că această plantă tratează o gamă largă de afecţiuni.

23 feb. 2018, 09:48
Florile de muşeţel, leacul universal

Mușețelul, numit în unele locuri și romaniță, este una dintre cele mai vechi și mai utilizate plante medicinale, cu proprietăţi antispasmodice, dezinfectante şi antiinflamatorii. Planta poate fi consumată atât sub formă de ceai și infuzie, cât şi în tincturi sau unguente. Ceaiul de mușețel se bea în caz de ulcer, tulburări digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, iar extern vindecă eczemele, rănile, dar și tenul înroşit sau iritat. Poate fi folosit deopotrivă de adulți și de copii. 

Calmează durerile de stomac

Ceaiul de mușețel calmează spasmele mușchilor stomacului provocate de gastrite și colite. De asemenea, este eficient în cazul diareii şi, în general, în mai toate afecţiunile stomacului şi intestinelor, de cele mai multe ori în asociaţie cu frunzele de mentă. Infuzia se prepară dintr-o lingură de mușețel la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea neîndulcit. Dacă este vorba de o intoxicație, nu se mai consumă altceva în ziua respectivă.

Previn răcelile de sezon

În răceală și gripă, ceaiul de mușețel provoacă transpirație, ceea ce duce la scăderea febrei. În combinație cu lămâie și miere, ceaiul calmează senzația de usturime în gât. Infuzia se prepară din 2 linguriţe plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Te scapă de cistite

Mușețelul acționează ca antiseptic şi diuretic. Astfel, durerile din zona abdomenului cauzate de infecţia urinară dispar dacă bei 3 căni de ceai de muşeţel pe zi. 

Țin în frâu durerile menstruale

Pentru ameliorarea durerilor provocate de menstruație, se recomandă un ceai din 40 g mușețel, 30 g frunze de mentă și 30 g rădăcină de valeriană. O lingură din acest amestec de plante se opărește cu o ceașcă cu apă. După răcire se strecoară, se îndulcește și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Previn afecţiunile vasculare

Sunt eficiente băile cu 50-60 g de flori puse într-un săculeţ de tifon peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă până ce baia ajunge la temperatura normală a corpului. Săculețul se stoarce de mai multe ori în apa în care este bine să stai cel puțin 15 minute sau până se răcește.

Atenție!

Femeile însărcinate trebuie să evite consumul de ceai de muşeţel, pentru că poate cauza contracţii uterine care duc la pierderea sarcinii.

Beneficiile incredibile ale ceaiului de muşeţel