Fost preşedinte graţiat, condamnat la închisoare pentru crime împotriva umanităţii şi corupţie

O instanţă din Peru a decis că fostul preşedinte Alberto Fujimori, graţiat recent, trebuie judecat din nou pentru uciderea a şase ţărani în 1992, au anunţat luni autorităţile judiciare de la Lima. În acest dosar, "dreptul la graţiere din motive umanitare al fostului preşedinte Alberto Fujimori nu se aplică", se arată într-un mesaj în reţeaua socială Twitter.

20 feb. 2018, 09:17

Fujimori, în vârstă de 79 de ani, şef al statului din 1990 până în 2000, executa o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii şi corupţie, dar a fost graţiat în decembrie anul trecut de actualul preşedinte, Pedro Pablo Kuczynski.

Procuratura a cerut ca fostul preşedinte să fie judecat din nou, alături de alte 23 de persoane, printre care mai mulţi membri ai unei grupări paramilitare şi ai armatei, potrivit Agerpres

În 1992, când guvernul subordonat lui Fujimori desfăşura o ofensivă cu „escadroane ale morţii” împotriva gherilei maoiste Sendero Luminoso, aşa-numitul Grup Colina a răpit şi a asasinat şase localnici din Pativilca, un sat de la nord de Lima. Procurorii cer o nouă pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Fujimori, pe care îl acuză de răpiri, omucideri şi asociere cu un grup infracţional organizat.

Citeşte şi Un fost preşedinte expulzat îşi continuă lupta dintr-o altă ţară

Avocatul fostului preşedinte, Miguel Perez, a declarat televiziunii RPP că şi-a informat clientul despre noile acuzaţii şi că acesta „este perfect calm”. Perez a precizat că împotriva deciziei de se poate face apel, ceea ce înseamnă că o altă instanţă va trebui să decidă dacă se deschide un nou proces, potrivit Agerpres.

Graţierea pronunţată de Kuczynski a fost urmată de proteste, reaminteşte AFP. Contestatarii îl acuză pe preşedinte că nu a urmărit decât să se menţină la putere şi în acest scop a negociat măsura cu mişcarea politica fondată de Fujimori.