Fostul ministru Miron Mitrea rămâne în închisoare

Tribunalul Constanța a respins, joi, cerea de eliberare condiționată a fostului demnitar PSD Miron Mitrea, care execută o pedeapsă privativă de libertate în Penitenciarul Poarta Albă, județul Constanța, începând din februarie 2015. Decizia magistraților constănțeni este definitivă.

17 mart. 2016, 10:45
Fostul ministru Miron Mitrea rămâne în închisoare

Unul dintre avocaţii lui Miron Mitrea a spus că fostul ministru a executat deja două treimi din pedeapsă, iar în închisoare a scris trei lucrări ştiinţifice care îi reduc detenția cu 90 de zile. În plus, prin munca prestată la o autobază din Constanţa a câştigat reducerea cu alte 50 de zile, potrivit evz.ro. Apărătorul a mai spus că, în penitenciar, deținutul ar fi avut un comportament exemplar, primind patru recompense, iar prejudiciul de 327.000 lei în dosarul pentru care a fost condamnat a fost achitat.

Procurorul DNA Constanța, Nadia Zlate, a cerut însă menținerea lui Miron Mitrea în penitenciar, considerând „inoportune”, contestațiile deținutului. Procurorul a susținut, „conform socotelilor mele”, că Miron Mitrea nu a executat nici jumătate din pedeapsă, în raport cu munca prestată. Ea a invocat și ultima Ordonanță din 9 februarie, care elimină creațiile literare din pușcărie. Avocatul a contrazis-o, argumentnd că Miron Mitrea și-a scris cele trei lucrări înainte de apariția ordonanței cu pricina.

Fost parlamentar și ministru PSD, Miron Mitrea a fost condamnat definitiv și irevocabil în 2015, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru fapte de corupție în legătură cu renovarea casei mamei sale din localitatea Voluntari. Fostul demnitar PSD a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracțiunea de corupție, uz de fals.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector-șef adjunct și inspector-șef al ISC, suma reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare efectuate cu titlu gratuit și în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău și SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din județul Ilfov, proprietatea mamei lui demnitarului.

Miron Mitrea a solicitat Judecătoriei Medgidia, pe 28 ianuarie, eliberarea condiționată, după executarea unui an de zile din pedeapsă. Acțiunea a fost respinsă pe 10 februarie, iar pe 17 martie, Tribunalul Constanța a respins și ultima contestație formulată de Mitrea față de respingerea cererii de eliberare condiționată, după executarea a jumătate din pedeapsă.