Francois Saint-Paul: Expresia Libertate, egalitate, fraternitate e actuală

Deviza "Libertate, egalitate, fraternitate" nu a îmbătrânit, ci este de actualitate, a declarat, marți, în discursul său, de Ziua Franței, ambasadorul Francois Saint-Paul, care a afirmat că istoria Franței și cea a României se întrepătrund.

14 iul. 2015, 16:43
Francois Saint-Paul: Expresia Libertate, egalitate, fraternitate e actuală

În discursul susținut la reședința sa de Ziua Franței, Francois Saint-Paul a vorbit despre situația statului de drept în România, despre solidaritatea pe care românii au arătat-o poporului francez, după atacurile din ianuarie, de la redacția publicației franceze Charlie Hebdo, dar și despre investitorii francezi care sunt atașați de țara noastră, potrivit Agerpres.

Ambasadorul a spus că Ziua Franței nu este doar o sărbătoare a francezilor, ci a tuturor celor care aderă la valorile acestei națiuni. În ceea ce privește investitorii francezi în România, Francois Saint-Paul a arătat că aceștia nu sunt atașați de viața economică autohtonă, ci de „țară, în ansamblu”.

Citeşte şi Ambasadorul Franţei: România are nevoie de infrastructură conectată cu Occidentul

Avem rădăcinile într-o istorie comună. Nu ne unește doar politica, ci ne unesc și cultura și limba. Aș vrea să mulțumesc întregii Românii pentru solidaritatea în momentele care ne-au îndoliat țara„, a spus ambasadorul, amintind de atacurile de la redacția Charlie Hebdo, de la începutul anului. 

De asemenea, ambasadorul a vorbit despre statul de drept.

Nu există libertate fără stat de drept. Este valabil pentru România în aceeași măsură în care este valabilă pentru orice altă țară. Justiția nu este suficientă. Un efort al tuturor instituțiilor este necesar, un efort al tuturor este necesar. (…) Statul nu este clasa politică. (…) Administrația trebuie eliberată de politizare pentru a aplica politicile„, a adăugat Francois Saint-Paul.

Citeşte şi Ambasadorul Franţei: Vreau ca Bucureştiul să-şi păstreze clădirile vechi, sunt excepţionale

În ceea ce privește situația Greciei, în prezent, în Uniunea Europeană, ambasadorul a susținut că „Grecia are nevoie de Europa în aceeași măsură în care Europa are nevoie de ea„. Ambasadorul a vorbit și despre faptul că recepția de anul acesta se desfășoară sub auspiciile conferinței Paris Climat, care va avea loc în decembrie. Referitor la responsabilitatea față de mediul înconjurător, ambasadorul a spus: „Nu există un plan B, cum nu există o planetă B„.

Printre invitații recepției de marți s-au numărat vicepremierul Gabriel Oprea, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, președintele CCR, Augustin Zegrean, și foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu.