Furtună violentă în vestul ţării. Bilanţ: Opt persoane decedate, zeci de răniţi VIDEO UPDATE

O furtună extrem de violentă s-a abătut, duminică după-amiază, asupra vestului ţării, după ce ultimele două zile au fost neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului. Opt persoane au murit în urma furtunii din vestul ţării. Mai multe judeţe din vestul ţării se află sub atenţionare nowcasting de vreme rea.

17 sept. 2017, 14:08
Furtună violentă în vestul ţării. Bilanţ: Opt persoane decedate, zeci de răniţi VIDEO UPDATE

UPDATE. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, un nou bilanţ al furtunilor din ţară, fiind vorba despre opt morţi şi 67 de răniţi, majoritatea în judeţele Timiş, Arad şi Alba. Bilanţul nu este definitiv, situaţia fiind în dinamică, iar echipajele de pompieri militari fiind în teren.
Potrivit IGSU, furtuna care s a abătut peste partea de vest a ţării a produs numeroase victime. ”Pana la acest moment sunt înregistrate opt decese ( 5 persoane in judeţul Timis, patru în Timişoara şi una la Buziaş, o persoana la Arad şi doua persoane la Bistriţa-Năsăud)”, anunţă IGSU. De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vânt ( 49 in judeţul Timis, 12 persoane in judeţul Arad şi 6 persoane la Alba).

O a șase persoană, un bărbat, a decedat la Bistrița. Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a decedat, în Parcul Municipal din oraș, după ce a fost lovit în zona capului de creanga unui copac, ruptă în urma furtunii puternice care s-a abătut duminică seara asupra județului.

Au fost afectate de furtună 22 de unităţi de înfăţământ, cinci unităţi de cult şi patru clădiri ale IPTF. Ieşirea din Timişoara spre Lugoj şi drumul dintre Dumbrăviţa şi Giarmata au fost blocate. în 15 şcoli şi în 4 grădiniţe cursurile au fost suspendate total sau parţial.

UPDATE   O femeie aflată în staţiunea arădeană Moneasa, situată la o distanţă de o sută de kilometri de municipiul Arad, a murit duminică după-amiaza, după ce a fost lovită de un copac rupt de vijelie, chiar în faţa unui hotel în care urma să intre.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, Primăria comunei Moneasa a confirmat că în urma unei furtuni puternice o femeie aflată în staţiune a fost surprinsă de un brad înalt aflat în faţa unui hotel în care urma să intre şi care a fost rupt de vânt.

Deocamdată, identitatea femeii nu a fost stabilită, însă se presupune că era turistă.

Conform Biroului de presă al IPJ Arad, drumul către zona montană Moneasa este complet blocat de zeci de copaci doborâţi de vijelie, cea mai gravă situaţie fiind între oraşul Sebiş şi staţiune.

Citeşte şi:  Mihai Tudose, prima reacţie la furtuna violentă din vestul ţării: Guvernul este pregătit să intervină în localităţile afectate

 


Acoperişurile mai multor clădiri din municipiul Arad au fost avariate de o vijelie puternică, duminică după-amiază, iar zeci de copaci au fost rupţi şi au căzut pe autoturisme sau pe drumuri, îngreunând circulaţia. Toate unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au fost alertate şi intervin, situaţia fiind similară în tot judeţul, în urma unei furtuni care a durat câteva minute, transmite News.ro.

UPDATE O furtună de scurtă durată a produs pagube în mai multe zone din judeţul Arad, inclusiv în municipiul Arad, unde acoperişurile mai multor clădiri au fost avariate, unele fiind dislocate complet de vijelie şi aruncate pe străzi, fără a fi înregistrate victime.

În municipiul Arad, numeroşi copaci au fost rupţi şi au căzut pe drumuri, îngreunând traficul. Totodată, în cădere, aceştia au avariat autoturisme în toate cartierele oraşului.

Conform relatărilor martorilor pe reţelele de socializare, în judeţ sunt rupţi de vijelie sute de copaci, care au căzut pe drumuri judeţene şi naţionale. Cea mai afectată zonă este Valea Mureşului, aici fiind înregistrate şi întreruperi în furnizarea energiei electrice.

Citeşte şI:  Klaus Iohannis, după furtuna violentă de la Timişoara: Transmit condoleanţe familiilor îndoliate

 

UPDATE Încă două persoane decedate în urma furtunii din judeţul Timiş, scrie Tion.ro.

Pompierii au fost anunțați de decesul altor două persoane, care se plimbau în parcul de la Buziaș. De asemenea, un număr de 12 persoane au ajuns la spital cu diverse răni.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, s-au produs pagube incredibile. El a spus că zeci de copaci au fost doborâţi, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă, acoperişuri au fost smulse de vânt, multe străzi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost răsturnate.

„Sunt pe teren şi mă crucesc. Sunt zeci de copaci la pământ, străzi blocate. Am rămas fără curent electric, fără apă. Sunt acoperişuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poartă de intrare în oraş, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri răsturnate. De când sunt eu nu am mai văzut aşa ceva”, a declarat Nicolae Robu.

 

Două persoane au murit în urma unei furtuni deosebit de violente la Timişoara, informează România TV. Mai multe panouri publicitare au fost dărâmate, o maşină a fost lovită de un copac doborât de furtună.

O primă victimă s-a înregistrat la Grădina Zoologică din Timișoara, unde potrivit reprezentanților ISU Timiș, un copac a căzut și a strivit-o. Este vorba despre o femeie, însă detaliile deocamdată sunt extrem de puține, relatează Tion.ro

Cel puțin o altă victimă a fost înregistrată pe Calea Lugojului, acolo unde poarta de intrare în Timișoara a căzut peste o mașină. Echipajele de descarcerare se află la fața locului și încearcă la ora publicării acestei știti să scoată victimele din autoturism.

Scaune și mese de la terasele din oraș au fost ridicate de vântul foarte puternic, bucăți din acoperișurile blocurilor au zburat, iar țigle de pe Casa Armatei din Piața Libertății au căzut peste un tramvai care era în stație, fiind semnalate și cazuri de arbori prăbușiți.

”Avem foarte multe solicitări”, a declarat, pentru Agerpres, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat. De asemenea, și Serviciul de ambulanță Timișoara a avut ”foarte multe solicitări”.

Atât reprezentanții ISU Banat, cât și cei ai Ambulanței au menționat că dispeceratele ambelor instituții au fost blocate și la ora transmiterii acestei știri nu au putut oferi o situație detaliată a intervențiilor solicitate în oraș.

Citeşte şi: COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de furtuni în mai multe zone din ţară