G4media.ro: PSD vrea ca referendumul pentru familia tradiţională să dureze două zile

PSD vrea ca referendumul de modificare a Constituției pe tema familiei tradiționale să se desfăşoare pe durata a două zile, au dezvăluit surse politice pentru G4Media.ro. Guvernul ar urma să adopte marți un OUG în acest sens. În paralel, ar urma să fie organizat și un referendum pentru schimbarea denumirii județului Olt în Romanaţi.

RomaniaTV.net
14 sept. 2018, 08:13
G4media.ro: PSD vrea ca referendumul pentru familia tradiţională să dureze două zile

Legea referendumului prevede că ziua scrutinului este duminica. Pentru ca referendumul să se desfășoare timp de două zile, este nevoie de modificarea actualei legi. De asemenea, după aprobarea unei astfel de OUG, Executivul trebuie să adopte și hotărâri de Guvern pentru stabilirea exactă a zilelor în care va avea loc consultarea populară, scrie G4Media.ro.

Potrivit textului actual din legea referendumului, „cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Curtea Constituțională va dezbate luni, 17 septembrie, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei, adoptată marți de Senat în calitate de cameră decizională.

În cazul în care Curtea va da undă verde inițiativei, consultarea populară va avea loc pe 7 octombrie. În caz contrar, proiectul de întoarce în Parlament, fiind necesară reluarea dezbaterii atât în Camera Deputaților, cât și în Senat.

Citeşte şi: Curtea Constituţională va discuta pe 17 septembrie propunerea de revizuire a Constituţiei în privinţa definirii familiei