Bucureştenii NU vor plăti costurile taxei de 80 lei pe tonă pentru gunoi. Iluminatul public, susţinut de staţia de tratare a deşeurilor

Primarul General al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, a avut marţi o întâlnire de lucru cu ministrul Mediului, Daniel Constantin, în cadrul căreia s-au dezbătut mai multe probleme de mediu ale Capitalei. Unul dintre subiectele discutate a fost taxa de 80 de lei/tonă pentru deşeurile depozitate la depozitele de deşeuri, care a intrat în vigoare la începutul acestui an şi reprezintă o taxă penalizatoare pentru managementul deşeurilor.

17 ian. 2017, 18:20
Bucureştenii NU vor plăti costurile taxei de 80 lei pe tonă pentru gunoi. Iluminatul public, susţinut de staţia de tratare a deşeurilor

„Inca de la sfarsitul anului, foarte multi bucuresteni s-au aratat interesati de faptul ca vor trebui sa suporte aceste costuri suplimentare. Ne-am intalnit cu mai multe asociatii de proprietari, cu fundatii, sau chiar cetateni care, in momentul in care au auzit ca de la 64 de lei pe tona, pretul va creste de la 1 ianuarie 2017, cu 80 de lei pe tona de deseuri si se va ajunge, practic, la un cost de 144 de lei pe tona, s-au gandit imediat ca aceste costuri suplimentare se vor regasi in facturi. Subliniez ca cetatenii nu vor plati aceste costuri, aceasta taxa de penalizare se va imparti pe lantul industrial. Asa cum am discutat cu domnul Ministru, va intra in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care sa reglementeze noi prevederi in aplicarea taxei de depozitare a deseurilor. Interesul este sa constientizam, atat cetateni, cat si autoritati, ca tendinta mondiala este aceea de a reduce cat mai mult impactul deseurilor, pentru ca orasele trebuie sa tina cont de ceea ce se intampla in actualitate, iar noi, Capitala, si zona metropolitana, trebuie sa ne adaptam tuturor cerintelor de mediu europene si mondiale. Nu putem fi la nesfarsit ultimii in clasament, iar masurile pe care le luam in aceasta perioada vin sa raspunda acestor exigente”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Citeşte şi Gabriela Firea doreşte ca educaţia privind colectarea selectivă să se realizeze inclusiv la nivelul grădiniţelor

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a explicat prevederile Ordonantei de Urgenta care va intra in dezbatere publica incepand de maine, 18 ianuarie, si care modifica legislatia actuala in ceea ce priveste managementul deseurilor: „Ma bucur foarte mult ca am avut o discutie extrem de utila cu doamna Primar General si ca, dupa o perioada in care dialogul a fost oarecum inghetat intre Ministerul Mediului si Primaria Capitalei, de aceasta data am avut o intalnire extrem de productiva, nu doar intre mine si doamna primar, ci si la nivel de directii tehnice, astfel incat sa rezolvam multe dintre problemele pe care le avem din punct de vedere al mediului la nivelul Bucurestiului. Prin proiectul de Ordonanta de Urgenta pe care l-am discutat cu doamna Primar General, taxa se mentine, dar se va aplica la diferenta dintre ceea ce tintește operatorul economic și ceea ce a realizat efectiv. Intentionam ca procentele de valorificare sa fie atinse si vom introduce in dezbatere publica, incepand de miercuri, 18 ianuarie, acele praguri pe care le impunem. Taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plăti doar diferența dintre ținta de valorificare și ceea ce realizează efectiv. Dacă, de exemplu, operatorul își impune o țintă de valorificare de 20% pe an și realizează doar 10%, atunci se va plăti taxă doar pentru diferența nerealizată. Din pacate, Romania are un procent de doar 4,5% pe zona de reciclare, iar tinta pe care trebuie sa o atinga in 2020 este de 50%”.

Primarul Gabriela Firea a anunta si ca municipalitatea isi propune ca iluminatul public din Capitala sa fie sustinut de statia de tratare termica a deseurilor. 

In cadrul conferintei comune de astazi a Primarului General, Gabriela Firea si a Ministrului Mediului, Daniel Constantin, Edilul Sef a explicat ca proiectul de realizare a statiei de tratare termica a deseurilor este introdus in Strategia Energetica a Capitalei. „In acest document, care va fi aprobat in scurt timp si pe care l-am elaborat in cateva luni de la preluarea mandatului, am introdus, la capitolul valorificarea deseurilor, si posibilitatea ca iluminatul public din Capitala sa fie sustinut din aceasta statie de tratare termica. Este o tendinta europeana, pe langa multe Capitale europene exista astfel de statii care sunt construite pe sisteme extrem de sigure, ecologice, fara pericol pentru populatie, in zone din care nu pot sa afecteze calitatea aerului. Se fac masuratori si monitorizari permanent, deci nu ar fi niciun impediment din punct de vedere ecologic si ar sustine strategia noastra energetica. S-ar putea obtine prin aceasta valorificare termica atat energie electrica sau termica, dupa cum vor fi necesitatile. Tendinta noastra si obiectivul este ca intreg iluminatul public sa se obtina din aceasta tratare termica a deseurilor”, a specificat Firea. 

Instalatia de tratare termica a deseurilor București-Ilfov asteaptă aprobarea Ministerului Mediului

Totodata, Primarul General, Gabriela Firea, a explicat ca „Domnul ministru Daniel Constantin a preluat solicitarea si dorinta noastra de a include in Planul National de Gestionare a Deseurilor instalatia de tratare/neutralizare a deseurilor si, in perioada urmatoare, dupa discutiile pe care le va avea cu specialistii ministerului Mediului se va lua o decizie si la nivel de Guvern, pentru ca este vorba de o decizie strategica si politica. In ceea ce ne priveste, in legatura cu instalatia de tratare termica a deseurilor si cele 180 de milioane de euro care sunt prezervate pentru regiunea Bucuresti – Ilfov prin POIM, trebuie sa depunem cererea pana la sfarsitul acestui an. Exista o locatie posibila si in Capitala si in judetul Ilfov, pentru ca, asa cum stiti, este un proiect comun Bucuresti si judetul Ilfov. Daca nu depunem solicitarea cu toata documentatia tehnica aferenta pana la sfarsitul anului, atunci nu ne mai incadram in aceste termene limite. Avem posibilitatea totusi ca in urmatoarea perioada, dupa ce Guvernul va lua o decizie, sa depunem toata documentatia necesara. Din punctul nostru de vedere, nu exista riscul sa pierdem aceasta finantare de la Uniunea Europeana”.

La randul sau, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat ca, decizia legata de introducerea in Planul National de Gestionare a Deseurilor a instalatiei de tratare/neutralizare a deseurilor, trebuia luata pana la sfarsitul anului 2016: „ca atare suntem in contra cronometru si orice zi este foarte importanta, de aceea, am vrut sa am aceasta discutie azi cu doamna Primar General, voi avea o discutie si cu ONG-urile din domeniu, voi avea o discutie si cu toti factorii care reprezinta autoritatile publice locale, dupa care voi prezenta Primului Ministru solutiile pe care le avem, opiniile pe care le-am cules si vom lua o decizie in zilele urmatoare”. Ministrul Mediului a mai explicat ca exista trei solutii prezentate de catre consultantul extern, printre care una include si instalatiile de tratare termica a deseurilor, iar Guvernul trebuie sa ia cat mai repede o decizie asupra solutiei care va fi aleasa.