Garda de Mediu: ALPAB, amendată pentru toaletarea necorespunzătoare a copacilor din Parcul Herăstrău FOTO

În urma sesizărilor înregistrate la Garda Naţională de Mediu privind lucrările de toaletare a copacilor efectuate în Parcul Herăstrău, săptămâna această, o echipă de comisari s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica cele sesizate. Astfel, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a fost amendată pentru că nu a respectat avizele date de Primăria Capitalei, toaletând 100 de copaci în loc de 17, în afara perioadei specifice pentru această operaţiune.

24 ian. 2014, 14:59

„Cu ocazia acestui control, s-a constatat că în zona Aleea Michael Jackson a Parcului Herăstrău au fost toaletaţi 100 de arbori, în cadrul unor lucrări de toaletare efectuate de SC Compania Romprest Service SA. Aceste lucrări au fost contractate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), în subordinea căreia se află Parcul Herăstrău, întrucât, potrivit declaraţiilor reprezentantului ALPAB, în data de 24.06.2013, în apropierea aleii Michael Jackson, s-a produs un incident (o şarpantă – o creangă, n.r. – a unui stejar tânăr s-a desprins şi a accidentat o persoană) în urma căruia victima a necesitat îngrijiri medicale. Ca urmare a incidentului, s-a instituit un dosar penal la secţia 2 Poliţie, având ca înfăptuitor Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, prin reprezentant legal. S-a prezentat dovada dosarului penal (citaţie)”, transmite Garda Naţională de Mediu, pentru RomaniaTV.net.

Garda de Mediu a precizat că reprezentantul ALPAB a declarat că arborii din Parcul Herăstrău nu au fost toaletaţi de peste 10 ani şi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a faptului că zonele sunt intens tranzitate, reprezintă un pericol pentru siguranţa traficului pietonal.

„În timpul controlului, reprezentanţii ALPAB au prezentat comisarilor GNM avizele de la Primăria Generală prin care au făcut dovada că acţiunea de toaletare iniţiată de ALPAB are temei legal. Însă, în urma verificării documentelor, echipa de control a constatat că aceste avize nu fost respectate întocmai, respectiv:

Nu a fost respectată perioada specificată pentru toaletare – potrivit avizelor PMB (avize ce prevăd condiţiile toaletării arborilor), toaletările se fac în perioada de repaus vegetativ a arborilor, şi anume primăvară şi toamnă (cu excepţia eliminării ramurilor uscate şi frânte, lucrare ce se poate executa în orice perioadă a anului.)

În zona unde au fost efectuate lucrarile, Aleea Michael Jackson şi peluza joc copii, au fost identificaţi circa 100 de arbori toaletaţi (mentionaţi în Nota de Constatare nr. 08 din 22.01.2014, întocmită de comisarii GNM), faţă de doar 17 arbori care au fost reglementaţi prin avize, constatându-se că nu au fost respectate prevederile art. 5, lit. c, din Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor”, a mai precizat Garda Naţională de Mediu.

Ca urmare a celor constatate, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sancţionat ALPAB cu amendă contravenţională, potrivit Legii 24/2007 art. 23, prf. 1, lit. b. privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Conform acestei legi, amenda pentru persoane juridice este între 1.000-5.000 de lei.

Totodată a fost impusă, ca măsură, interzicerea toaletării arborilor din Parcul Herăstrău, cu excepţia arborilor ce pot afecta siguranţa persoanelor prin ruperile şi desprinderile arborilor, precum şi elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.