Gavrilescu: România va impune dezvoltarea durabilă ca o prioritate pe agenda de lucru a UE, când va deţine preşedinţia Consiliului UE

România va impune dezvoltarea durabilă ca o prioritate pe agenda de lucru a Uniunii Europene, în perioada în care ţara va deţine preşedinţia Consiliului UE, în anul 2019, afirmă vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului, care participă la New York la Forumul Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF).

RomaniaTV.net
18 iul. 2018, 12:55
Gavrilescu: România va impune dezvoltarea durabilă ca o prioritate pe agenda de lucru a UE, când va deţine preşedinţia Consiliului UE

„România împărtăşeşte, fără rezerve, viziunea integrată a Uniunii Europene în privinţa reciclării şi a economiei circulare şi tocmai de aceea facem paşi concreţi în acest sens. Deciziile pe care le luăm în aceste zile în ţară, şi anume implementarea principiilor şi instrumentelor economiei circulare, parte integrată a dezvoltării durabile şi a implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, vor contribui, cu siguranţă, la o mai bună gestionare a resurselor, precum şi la crearea de noi oportunităţi de afaceri şi de locuri de muncă”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu, potrivit unui comunicat al Ministerului mediului.

În perioada 9-19 iulie 2018, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de la New York (SUA), se desfăşoară reuniunea Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF), organizat sub egida Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC).

Delegaţia României prezentă la segmentul ministerial al reuniunii (15-19 iulie) este condusă de viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Din delegaţia României mai fac parte Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, senatorul Lucian Romaşcanu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din România şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

În cadrul acestei sesiuni a HLPF, România se regăseşte printre cele 47 de state care îşi prezintă Rapoartele Naţionale Voluntare referitoare la implementarea Agendei 2030 privind Dezvoltarea Durabilă.

Raportul National Voluntar al României a fost elaborat în cadrul Comitetului Interministerial pentru coordonarea integrării domeniului protecţiei mediului în politicile şi strategiile sectoriale la nivel naţional, reprezentând principalul for de decizie la nivel naţional privind dezvoltarea durabilă, fiind coordonat de Graţiela Gavrilescu.

În marja reuniunii, Camera de Comerţ Româno-Americană a organizat un eveniment conex, în cadrul căruia delegaţia României s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de business din New York. Discuţiile purtate s-au axat pe oportunităţile investiţionale din România, în contextul dezvoltării durabile şi al economiei circulare, cu accent pe dezvoltarea la nivelul comunităţilor locale.

„Considerăm că dialogul constructiv între factorii de decizie din cadrul autorităţilor publice centrale sau locale şi reprezentanţii mediului de afaceri, la fel ca şi schimburile de experienţă, sunt binevenite pentru toate părţile implicate în acest proces. Dezvoltarea durabilă aduce beneficii reale creşterii economice. Cei care vor vedea această oportunitate şi vor înţelege că aceasta este direcţia spre care se îndreaptă comunitatea internaţională vor avea doar de câştigat”, a subliniat ministrul Gavrilescu.

La rândul său, consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a precizat că România are oportunitatea să se plaseze în avangarda dezvoltării durabile la nivel regional.

„Am încredere în forţa României de a reprezenta un model al dezvoltării durabile la nivel regional. La nivel guvernamental, suntem pregătiţi să transmitem mai departe acest mesaj, al schimbărilor profunde pentru dezvoltare. Cel mai important, însă, este că nu suntem singuri. Avem o reţea de susţinere pe care o construim cu atenţie, alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi din Organizaţia Naţiunilor Unite. Trebuie doar să ne propunem să găsim soluţii noi la problemele vechi care afectează, fără deosebire, întreaga lume”, a adăugat Laszlo Borbely.

Forumul Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă reprezintă cea mai importantă platformă a ONU în domeniul dezvoltării durabile. HLPF asigură leadership-ul politic şi orientări (guidelines), follow-up şi examinarea progreselor în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, angajamentelor în domeniul dezvoltării durabile şi răspunde provocărilor noi şi emergente în sfera dezvoltării durabile, precizează comunicatul citat.