George Maior îi încurajează pe românii din Portland să menţină o legătură strânsă cu ţara şi să sprijine parteneriatul româno-american

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, efectuează în perioada 7-10 noiembrie 2017, o vizită în statele Oregon și Washington, cuprinzând întâlniri la nivel economic dedicate atragerii de investiții americane în România, la nivelul administrației locale, a mediului academic și universitar, dar și cu reprezentanți ai comunității româno-americane, informează ambasada României la Washington.

10 nov. 2017, 19:21
George Maior îi încurajează pe românii din Portland să menţină o legătură strânsă cu ţara şi să sprijine parteneriatul româno-american

În contextul vizitei, ambasadorul George Cristian Maior a avut o întrevedere cu specialiști în domeniul IT de origine româna din cadrul companiei Intel, la unul dintre sediile producătorului american de componente IT din Portland, Oregon. Ambasadorul român a apreciat prezența Intel în România, la Galați și Timișoara, ca fiind importantă din punct de vedere al volumului activității desfășurate, menționând totodată oportunitățile de investiții în domeniul IT care există în țara noastră.

Ambasadorul George Cristian Maior i-a încurajat pe specialiștii români să mențină o strânsă legătură cu țara și să sprijine parteneriatul României cu SUA prin implicarea activă în viața comunităților din care fac parte, putând astfel contribui la îndeplinirea unor obiective comune importante, inclusiv accederea în programul Visa Waiver.

De asemenea, șeful misiunii diplomatice a României la Washington DC s-a întâlnit cu reprezentanții comunității româno-americane din Portland și împrejurimi și cu conducerea asociației Romanian — American Society, organizatorul reuniunii, având o întrevedere și cu primarul orașului Portland, Ted Wheeler.

Pe parcursul discuției, ambasadorul român a accentuat faptul ca în zona metropolitană Portland există o comunitate româno-americană activă, care include mulți specialiști IT, antreprenori și cercetători, arătând că această comunitate, care menține legături puternice cu România, constituie o bază solidă pentru dezvoltarea de proiecte bilaterale în beneficiul ambelor țări. A încurajat participarea companiilor din zona Portland în proiecte comerciale și de investiții în România, precum și lansarea unor misiuni economice la nivelul statului american.

O inițiativa de interes comun o reprezintă demersul de înfrățire a orașelor Portland și Iași, în cadrul programului Sister Cities.

La rândul sau, primarul Ted Wheeler și-a exprimat aprecierea deosebită pentru contribuția comunității româno-americane la viața economică și socială a regiunii, precum și deschiderea totală către proiecte comune de cooperare.

George Cristian Maior a susținut și o prelegere la Portland State University pe tema cooperării strategice între România și SUA pe flancul estic al NATO, reliefând faptul că România poate fi considerată, în mod obiectiv, cel mai solid aliat al SUA din regiune, atât din punct de vedere al excelentei relații bilaterale, cât și în ceea ce privește capabilitățile proprii, stabilitatea politică internă și anvergura economică.

Citeşte şi Fifor: Militarii români vor participa la misiunile NATO din Afganistan şi în 2018 respectând toate responsabilităţile asumate

Ambasadorul român a subliniat că, în contextul actualelor provocări de securitate din zona extinsă a Mării Negre, întărirea capacității de apărare și descurajare a Alianței Nord-Atlantice este o necesitate vitală, iar elementul central al acestui efort îl reprezintă intensificarea prezenței americane în regiune. La rândul său, România își asumă în mod concret responsabilitățile unui aliat de încredere, prin dezvoltarea și extinderea propriilor capabilități naționale. În același timp, țara noastră continuă să promoveze, în cadrul UE, consolidarea relației transatlantice și asigurarea deplinei compatibilități cu NATO în domeniul securității și apărării.

George Cristian Maior a arătat că, deși un dialog constructiv și pragmatic cu Rusia este în interesul tuturor părților, acest lucru nu poate fi realizat decât în condiții de reală deschidere, egalitate și deplină respectare a normelor și principiilor dreptului internațional.