Germania ar putea avea din nou guvern după patru luni. Partidul Angelei Merkel a început negocierile cu Social-Democraţii

Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel - format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU) - şi Partidul Social-Democrat (SPD) au decis vineri să înceapă negocieri oficiale pentru formarea unei "mari coaliţii" guvernamentale la Berlin.

12 ian. 2018, 09:11
Germania ar putea avea din nou guvern după patru luni. Partidul Angelei Merkel a început negocierile cu Social-Democraţii

Acordul de 28 de pagini convenit vineri deschide calea pentru negocieri detaliate în următoarele săptămâni, eliminând incertitudinea din ultimele luni care a subminat rolul Germaniei în politica internaţională.

O coaliţie formată din conservatori şi social-democraţi pare a fi cea mai bună şansă pentru Angela Merkel de a obţine al patrulea mandat de cancelar, după ce eforturile conservatorilor de a forma un guvern alături de Verzi şi de liber-democraţi au eşuat în noiembrie anul trecut.

Angela Merkel, care de 12 ani conduce executivul de la Berlin, a guvernat alături de social-democraţi în două dintre cele trei mandate de cancelar, inclusiv în perioada 2013-2017.

Înainte ca reprezentanţii conservatorilor şi ai social-democraţilor să lanseze negocierile oficiale, liderii SPD trebuie să-i convingă pe membrii formaţiunii să dea undă verde cu ocazia congresului din 21 ianuarie.

Mulţi membri ai SPD se tem că o guvernare alături de conservatori le va slăbi şi mai mult partidul, care la legislativele din toamna anului trecut a suferit cea mai gravă înfrângere electorală de după 1949.