Gheorghe Mărmureanu: Vrancea nu doarme. Sunt şi eu curios ce vrea să facă

Activitatea seismică este normală, în prezent, în zona Vrancea şi nu cred că în perioada imediat următoare vor mai fi cutremure de tipul celui din această noapte, ci mult mai mici, a declarat, sâmbătă, pentru România TV, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu.

24 sept. 2016, 14:12
Gheorghe Mărmureanu: Vrancea nu doarme. Sunt şi eu curios ce vrea să facă

„Deocamdată nu este nici o problemă. Este o activitate seismică normală în zona Vrancea. Cutremurele de genul acestora, eu le pot numi nesemnificative pentru probleme mari, însă protecţia populaţiei este o problemă. Cutremurele din această clasă, cum au fost cele din ultimele ore, nu generează la rândul lor seisme foarte mari”, a precizat directorul INFP.

Cutremurul de sâmbătă noaptea a fost apropiat de cel cu magnitudinea 5,5 produs în august 2009 în Marea Neagră şi care a fost resimţit la Bucureşti, dar „cel mai bine ar fi să nu se facă predicţii apocaliptice pentru că ceea ce se întâmplă sub pământ rămâne încă o necunoscută”, a spus Gheorghe Mărmureanu. Preşedintele de onoare al INFP a subliniat că seismele nu pot fi prezise.

„Să nu mai dăm predicţii apocaliptice despre cutremur. Nu există predicţii de cutremure în lume, ştiţi bine cât de pregătiţi sunt japonezii, dar şi alte state şi… degeaba. Când vine, vine. Sunt expert NATO la Bruxelles. În urmă cu patru ani, am preluat o serie de proiecte de predicţii, după Fukushima, cutremurul mare din Japonia, şi într-o discuţie cu conducerea NATO  am venit cu lămuriri. Îmi amintesc despre un articol publicat  în «Nature», în care se spune clar: cutremurele nu pot fi prezise.  Deci, ceea ce se întâmplă de fiecare dată când oamenii îşi dau cu părerea  sunt motive de a induce panica. Nu putem discuta despre predicţii în cazul seismelor, pentru că de fapt nimeni în lume nu a făcut o predicţie corectă”, a spus profesorul Gheorghe Mărmureanu.

Citeşte şi România a fost zguduită de un nou cutremur, sâmbătă. Seismul a avut o magnitudine de 3,1 şi s-a produs în Buzău

Profesorul Gheorghe Mărmureanu susţine că în perioada imediat următoare nu se vor mai produce cutremure precum cel din noaptea de vineri spre sâmbătă, iar până la un cutremur mare ‘mai e un timp’.

‘Vrancea asta nu doarme, văd că îşi caută de treburile ei. Sunt şi eu curios ce vrea să facă. Asta este viaţa…Deocamdată eu sunt absolut optimist şi nu cred că vor mai fi în perioada imediat următoare cutremure de tipul celui de azi-noapte, ci mult mai mici. Nu sunt Dumnezeu ca să spun, dar ştiu destul de multe pentru că sunt omul care a făcut partea seismică la Casa Poporului (Palatul Parlamentului n.r.), la Cernavodă, etc. Cutremurele mari nu au loc în fiecare zi, au loc la o anumită distanţă în timp. Deocamdată mai e un timp până la un cutremur mare’, a explicat Mărmureanu.

Citeşte şi Gabriela Firea îi îndeamnă pe cei care stau în clădiri cu risc seismic ridicat să accepte locuinţele Primăriei

Sâmbătă dimineaţă, la ora locala, 2:11, s-a produs în zona Vrancea un cutremur de 5,3 grade pe Richter, la şapte kilometri vest de comuna Nereju, judeţul Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri, fiind urmat la ora 2:48 de unul de 2,7 grade pe Richter.