Ghidul pensionarului pentru 2018. Lucruri importante pe care trebuie să le ştii

Dacă vorbim de zerouri, lucrurile stau în felul următor: punctul de pensie va crește puțin peste câteva luni, dar la fel și pensia minimă garantată, iar scăderea la 10% a impozitului pe venit a făcut ca unele pensii să înregistreze deja creșteri (e vorba de cele pentru care se datoreză impozit la stat). Cei interesați să se pensioneze mai devreme trebuie să știe că au două variante pentru care s-ar putea califica, însă există diferențe importante între ele, inclusiv în bani.

12 ian. 2018, 09:23
Ghidul pensionarului pentru 2018. Lucruri importante pe care trebuie să le ştii

1. Punctul de pensie în 2018

Acum, punctul de pensie are aceeași valoare ca anul trecut: 1.000 de lei. Din iulie însă, el va crește la 1.100 de lei, conform ultimelor modificări adoptate în domeniu. Creșterea punctului de pensie înseamnă o ușoară creștere a sumei de bani care ajunge în buzunarul pensionarului (notă: potrivit legislației pensiilor, pensiile trebuie să crească anual).

Citeşte şi PENSII 2018: Cum afli online data la care poţi să te pensionezi. CALCULATOR PENSIE 2018, află cu un singur click VIDEO

2. Pensia minimă garantată va crește anul acesta

În prezent, valoarea minimă a pensiei este de 520 de lei. Pensia minimă garantată sau indemnizația socială pentru pensionari presupune că nicio pensie nu se poate situa sub acest nivel minim stabilit prin lege. Iar din iulie nivelul va crește de la 520 la 640 de lei.

3. De ce au crescut deja unele pensii

Codul fiscal prevede că pensiile nu se impozitează dacă sunt sub 2.000 de lei. Deci, tot ceea ce depășește acest prag e supus impozitului pe venit. Până la 1 ianuarie, impozitul era de 16%, dar noul an a adus o scădere a acestuia cu șase procente. Prin urmare, suma ce merge la stat ca impozit este mai mică, iar pensionarii aceștia rămân cu mai mulți bani în buzunar.

Citeşte şi Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului 2018. Cum se obţin şi ce s-a schimbat anul acesta

4. Poți afla online data la care ai dreptul să te pensionezi

Vorbim de o aplicație pe care ne-o pune la dispoziție chiar Casa Națională de Pensii Publice și care e gratuită. În acest material am explicat pas cu pas cum se folosește aplicația. Ea ne poate ajuta să aflăm la ce vârstă ne-am putea pensiona pentru limită de vârstă sau chiar mai devreme (pensionarea anticipată sau anticipată parțială), introducând în aplicație câteva date personale.

Continuarea articolului pe avocat.net.