Ghiozdanul de 100 de euro pentru fiecare elev din România, noul proiect al ministrului Educaţiei

"Avem bani şi pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu într-un interviu pentru Evenimentul Zilei. Potrivit acesteia, costul cu un asemenea echipament ar fi undeva la 100 de euro bucata. Anul acesta școlar, Ministerul Educației a oferit ghiozdane cu rechizite la un preț între 15 și 24 de lei pe elev, pentru 360.000 de elevi. Mai multe primării și consilii județene au oferit și ele ghiozdane complet echipate elevilor, la costuri între 65 și 100 de lei bucata.

07 feb. 2019, 07:45
Ghiozdanul de 100 de euro pentru fiecare elev din România, noul proiect al ministrului Educaţiei

Ghiozdanul complet echipat a apărut într-o declarație destul de nuanțată a ministrului Educației. Aceasta a spus următoarele: ”Avem bani şi pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev. Să asigurăm educaţia gratuită, aşa cum spune Constituţia. În acest ghiozdan trebuie să fie manualele pentru care se dă examen, limba română, matematică etc, şi rechizitele care sunt necesare pe un an întreg. Nivelul este cam de 100 de euro pentru fiecare ghiozdan. Aici o să existe un echipament de sport, care se va acorda cu ajutorul unor vouchere, pentru că este foarte greu să cumperi pentru fiecare copil în parte”.

Anunțul ministrului că se pregătește un ghiozdan complet cu rechizite pentru fiecare elev, în valoare de 100 de euro, a fost repede împrăștiat prin mai toate organizațiile PSD din țară, pe conturile acestora de Facebook. Ba chiar l-a distribuit și Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, lider important al partidului.

Valoarea de 100 de euro pentru un ghiozdan cu 4-5 manuale (pentru că ar fi vorba despre materiile la care se dă examen), caiete, penar utilat și riglă, plus rezerve, poate fi considerată foarte generoasă, dacă o raportăm la prețurile de achiziție ale ghiozdanelor pline cu rechizite care s-au acordat până acum prin programul ”Acordarea de rechizite școlare”, început în 2003. Anul trecut, de exemplu, pentru un elev din ciclul primar costul a fost de 15 lei/persoană pentru un ghiozdan utilat cu rechizite, iar pentru un elev de gimnaziu 24 de lei/persoană (vezi mai jos fișa proiectului).

Cheltuiala de 100 de euro pentru un ghiozdan pare mare și dacă este comparată cu a primăriilor, consiliilor locale și județene care fac asemenea ”cumpărături” ca să le ofere la începutul anului școlar prin Programul ”Primul Rucsac” rechizite gratuite elevilor din clasa pregătitoare sau clasa I. 

Dacă o să comparăm cei 100 de euro cu suma din recentul raport făcut de specialiști de la institutul pentru Calitatea Vieții și alți cercetători numit ”Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României ”, vedem că, dacă punem și voucherul de echipament sportiv, suma se apropie de realitate. În metodologie este explicat faptul că prețurile din studiu sunt reale, culese din magazine mari (supermarketuri/hipermarketuri), pentru produse de calitate bună și la prețuri medii. Pentru rechizite și manuale, plus caiete, fără să punem la socoteală ghiozdanul în sine, costurile pentru un copil ar fi de 260 de lei, arată raportul citat. Un trening costă în jur de 80 de lei, iar o pereche de pantofi de sport 60 de lei.

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU PROGRAMUL RECHIZITE ÎN ȘCOLI: RECHIZITELE ZAC ÎN STOCURI, NU AU AJUNS LA COPII

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, programul de ”Rechizite școlare” derulat la nivelul Ministerului Educației Naționale nu a avut parte de ”studii reale privind impactul programului de acordare a rechizitelor şcolare din perspectiva susţinerii activităţii şcolare a elevilor din medii defavorizate, precum şi modul în care acest program a influenţat creşterea numărului elevilor care îşi continuă studiile.

Au fost achiziționate rechizite şcolare cu mult peste nivelul necesităților reale ale beneficiarilor, în mai multe unități școlare neținându-se cont de stocurile existente din anii anteriori, ceea ce a condus la crearea de stocuri fără mișcare sau cu mișcare lentă și implicit la imobilizarea sau utilizarea ineficientă a fondurilor bugetare.

Totodată, s-a constatat neefectuarea tuturor demersurilor în vederea promovării şi obţinerii aprobării unui proiect de act normativ, pentru actualizarea valorii maxime a pachetului de rechizite şcolare din învăţământul primar şi gimnazial, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cu toate acestea, se poate concluziona că acordarea pachetelor de rechizite constituie un ajutor real pentru familiile dezavantajate social (în special din mediul rural), cu mai mulţi copii, fără venituri permanente şi implicit, în atragerea şi menţinerea copiilor în sistemul de învăţământ  preuniversitar de stat.

Programul de Rechizite are în proiectul Legii Bugetului pe 2019, publicat de Ministerul Finanțelor, o alocare de doar 6.177.000 de lei pentru anul 2018, după ce în 2017 se cheltuiseră 212.154.000 lei. Asta înseamnă că Pentru anul acesta este prevăzută suma de  9.357.000 lei.

Anul trecut au beneficiat 16% din numărul total de elevi din România de acest program, iar în urmă cu doi ani, 20%. Fișa proiectului arată numărul exact de elevi, dar și alocările estimate pentru următorii ani. Costurile per elev au fost de 15 lei în învățământul primar și 21 de lei în cel gimnazial.