Ginerele lui Trump recunoaşte că a avut contacte cu ruşii. Jared Kushner neagă însă că acestea au avut legătură cu alegerile

Jared Kushner, consilier prezidenţial şi ginere al preşedintelui Donald Trump, a declarat luni că a avut maximum patru contacte cu reprezentanţi ruşi, în 2016, însă niciunul nu a avut legătură cu alegerile prezidenţiale, relatează CNN.

24 iul. 2017, 12:00
Ginerele lui Trump recunoaşte că a avut contacte cu ruşii. Jared Kushner neagă însă că acestea au avut legătură cu alegerile

Kushner depune mărturie în cadrul unei şedinţe cu uşile închise a Comisiei pentru Informaţii din Senatul SUA, dar a publicat un comunicat de 11 pagini înainte de participarea la întrunire.

„Nu am conspirat şi nici nu ştiu pe nimeni altcineva din echipa de campanie care a conspirat cu un guvern străin. Am avut poate patru contacte cu reprezentanţi ruşi, dar niciunul dintre ele nu a fost nepotrivit. Totodată, nu am folosit niciodată fonduri din Rusia pentru a-mi finanţa activităţile în sectorul privat”, a spus Kushner.

Jared Kushner a recunoscut că a participat o întâlnire cu Donald Trump Jr. şi avocata rusă Natalia Veselniţkaia, dar a precizat că a fost o pierdere de timp.I-am trimis un email asistentului meu după aproximativ 10 minute de la debutul întrevederii şi i-am transmis…”, a mai spus Kushner, informează Mediafax.

Întrevederea dintre Donald Trump Jr. şi Natalia Veselniţkaia a avut loc la 9 iunie 2016, în Turnul Trump din New York, întrucât avocata rusă susţinea că deţine informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat Hillary Clinton. Trump Jr. i-a chemat la întâlnire şi pe Jared Kushner, soţul surorii sale Ivanka Trump, şi pe Paul Manafort, care era atunci şeful campaniei prezidenţiale.

Procurorul special Robert Mueller, cel care coordonează investigaţia privind ingerinţele Rusiei în campania electorală americană, a transmis că întrevederea din iunie 2016 este relevantă pentru anchetă.

Jared Kushner a oferit detalii şi despre o întâlnire cu Serghei Kisliak, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, şi Michael Flynn, pe atunci consilier prezidenţial pentru siguranţă naţională, care a avut loc în luna decembrie a anului trecut, potrivit Mediafax.

Kushner susţine că l-a întrebat pe ambasador dacă există linii deschise de comunicare către generalii ruşi, pentru a-l informa pe general Flynn despre evenimentele din Siria. Kisliak a răspuns că nu există, iar apoi discuţia s-a încheiat.

„Credeam că o abordare atentă privind Siria este o prioritate, ţinând cont de criza umanitară în desfăşurare şi am întrebat dacă au un canal de comunicare existent la ambasada Rusiei, pe care am putea să o folosim pentru transmiterea de informaţii către generalul Flynn. Nu am sugerat . Nu am sugerat niciun mod de acţiune pentru momentul în care noua administraţie va prelua mandatul. Nu am ridicat posibilitatea utilizării ambasadei sau a oricărei alte instituţii ruseşti în alte scopuri decât această posibilă conversaţie în perioada de tranziţie”, a spus Kushner.