Grecia ar putea să iasă din ZONA EURO. Tratatele UE cu prevederi ce ar permite un GREXIT

Fostul ministru de finanțe grec Yanis Varoufakis a susținut în mod repetat că Grecia nu va putea niciodată să părăsească zona euro pentru că nu există nimic în tratatele Uniunii Europene care să permită ieșirea din uniunea monetară, dar acest lucru nu i-a împiedicat totuși pe juriștii UE să caute o variantă, comentează luni șeful biroului Financial Times la Bruxelles, Peter Spiegel, într-un articol postat pe blogul publicației.

06 iul. 2015, 17:47

Potrivit unor oficiali din zona euro, experții juridici ai UE analizează tratatele pentru a găsi prevederi care ar permite ‘Grexit’-ul (ieșirea Greciei din zona euro) — nu pentru că este ceva pentru care ei fac presiuni, ci mai degrabă întrucât sunt îngrijorați că Grecia ar putea intra în curând într-o dezbatere juridică ce ar putea-o împiedica să obțină ajutorul financiar de care are nevoie cu disperare.

”Dacă Grecia începe să tipărească propria monedă — ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva săptămâni dacă Banca Centrală Europeană (BCE) decide să taie creditele de urgență acordate instituțiilor financiare grecești—, ea ar putea să nu mai fie eligibilă pentru asistență de la fondul de salvare al zonei euro în valoare de 500 de miliarde de euro, întrucât ar folosi o altă monedă. Dar, întrucât juridic Grecia ar fi încă parte a zonei euro, ea nu ar fi eligibilă pentru schema de asistență rezervată țărilor din afara zonei euro, schemă cunoscută drept program de ‘asistență pentru balanța de plăți’. Ungaria, România și Letonia până să adere la zona euro (1 ianuarie 2014) au beneficiat de aceste programe în timpul crizei”, explică jurnalistul FT.

Retragerea din toată Uniunea Europeană

Presupunerea tradițională este aceea că, întrucât nu există o modalitate explicită de a părăsi zona euro, singura clauză care poate fi invocată este articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană, care permite retragerea din întreaga Uniune Europeană. Acest lucru ar presupune ca Grecia să prezinte o cerere în acest sens, ceea ce, totuși, este improbabil, și cu toate că sunt tot mai mulți lideri care vor ca Grecia să iasă din zona euro, nimeni nu vrea ca ea să părăsească Uniunea Europeană.

Oficiali europeni afirmă că juriștii analizează în schimb articolul 7, care a fost adoptat dintr-un motiv cu totul diferit: după decizia guvernului austriac de a include într-o coaliție formațiunea de extremă dreapta Partidul Libertății, al naționalistului Jörg Haider, liderii europeni au dorit să existe o modalitate de a pedepsi țările care nu se conformează valorilor europene.

Potrivit articolului 7, Comisia Europeană poate propune că o țară încalcă valorile europene, iar dacă toate statele membre sunt de acord, Uniunea Europeană poate ”suspenda anumite drepturi derivate din aplicarea Tratatelor statului membru în cauză”. ”Este tipărirea propriei monede, în timp ce faci parte din zona euro, o încălcare clară a valorilor europene? Acesta ar putea fi un gard greu de urcat. Dar articolul 7 ar permite, de asemenea, suspendarea din zona euro mai degrabă decât o expulzare totală și nu ar fi nevoie de consimțământul Greciei pentru a aplica această prevedere”, continuă Peter Spiegel.

Clauza flexibilităţii

Măsura mult mai probabilă, susțin oficiali europeni, este un tip de ”clauză a flexibilității” inclusă în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. Prevederea respectivă, articolul 352, afirmă cu alte cuvinte: dacă trebuie să faci ceva care ajută UE în drumul său, dar acel lucru nu este deja inclus în tratat, atunci continuă — dar vei avea nevoie de consimțământ unanim pentru a face acel lucru.

Articolul în cauză sună oficial după cum urmează: ”În cazul în care o acțiune a Uniunii se dovedește necesară, în cadrul politicilor definite în tratate, pentru a atinge unul dintre obiectivele menționate în tratate, fără ca acestea să fi prevăzut atribuțiile necesare în acest sens, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei și după aprobarea Parlamentului European, va adopta măsurile corespunzătoare. Atunci când măsurile în cauză sunt adoptate de Consiliu în conformitate cu o procedură legislativă specială, acesta acționează de asemenea cu unanimitate pe baza unei propuneri a Comisiei și după aprobarea Parlamentului European”. Partea referitoare la unanimitate din această clauză înseamnă că Grecia însăși ar trebui să fie de acord cu ‘Grexit’-ul, ceea ce în prezent pare extrem de improbabil. Însă cine știe? Dacă aceasta ar însemna ca în final să se obțină reducerea datoriei, acest scenariu (Grexit, n.r.) ar putea fi soluția, conchide șeful biroului FT la Bruxelles.