Grecia se opune închiderii frontierelor, în ciuda infiltrării jihadiştilor

Infiltrarea anumitor jihadiști în fluxul migranților nu justifică 'închiderea frontierelor', a afirmat vineri Nikos Toskas, adjunct al ministrului grec de interne, într-un interviu acordat AFP.

27 nov. 2015, 18:45
Grecia se opune închiderii frontierelor, în ciuda infiltrării jihadiştilor

‘Trebuie să rezolvăm problema în amonte, în zonele de război, care provoacă plecarea oamenilor’, a spus Toskas, a cărui țară este principala poartă de intrare a migranților în Europa. Cel puțin doi dintre atacatorii sinucigași de la Paris au tranzitat printr-o insulă grecească.

Anumite țări, precum Franța, doresc limitarea numărului de migranți care sosesc în Europa, în timp ce altele sunt favorabile unei filtrări, cum este cazul Serbiei sau al Sloveniei, care autorizează numai sirieni, irakieni sau afgani să-i tranziteze teritoriul.

‘Suntem împotriva barierelor și a închiderii frontierelor’, a subliniat Nikos Toskas, reamintind avertismentul recent al Înaltului Comisar ONU pentru refugiați împotriva amestecului între migranți și terorism. ‘Nu trebuie să uităm aspectul umanitar al migranților în numele terorismului’, a subliniat el.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Grecia se plânge că este împiedicată să ţină sub control afluxul de imigranţi

Întrebat despre posibilitatea ca Abdelhamid Abaaoud, organizator al atentatelor de la Paris, să fi trecut prin Grecia, adjunctul ministrului grec de interne a spus că ‘ar fi prea riscant să emitem ipoteze și să spunem că trei, patru jihadiști au trecut prin Grecia’.

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a spus săptămâna trecută că un serviciu de informații al unei țări din afara UE a semnalat la Paris, după atentate, că ar deține informații despre prezența în Grecia a lui Abaaoud, însă Atena a răspuns cu acel prilej că nu există ‘nicio probă’ în acest sens.