Grecii enervează Uniunea Europeană: Sunt agresivi, fac gafe, n-au experienţă şi nici diplomaţie

Noul guvern al Greciei condus de tânărul premier Alexis Tsipras, reprezentant al stângii radicale, îi dă bătăi de cap Uniunii Europene. Sunt lipsiţi de tact şi experienţă, nu respectă protocolul diplomatic, ba, din contră, chiar divulgă informaţii despre documente sensibile, iar la reuniuni se manifestă zgomotos şi dau dovadă de lipsă de experienţă.

30 mart. 2015, 07:20

Critici foarte aspre la adresa noului guvern grec au venit din partea agenţiei franceze de ştiri, AFP. Jurnaliştii au descris manierele nepotrivite ale noii clase politice instalate la putere în Grecia, după victoria în alegerile parlamentare a stângii radicale reprezentată de Syriza, partidul tânărului premier Alexis Tsipras. 

Astfel, jurnaliştii AFP au înfierat obiceiurile impardonabile ale politicienilor greci la reuniunile oficiale internaţionale şi, mai ales, când stau la masa negocierilor. În primul rând, noii guvernanţi greci au dat dovadă nu numai de lipsa manierilor protocolare şi diplomatice, ci şi de o lipsă crasă de experienţă.

Citeşte şi Angela Merkel l-a invitat la Berlin pe noul premier al Greciei, Alexis Tsipras

Când vine vorba de reuniuni oficiale, politicienii greci participă într-o manieră agresivă, folosind un limbaj neadecvat şi încălcând protocolul diplomatic. Mai mult decât atât, grecii i-au adus la exasperare pe colegii lor din UE, divulgând, de pildă, documente importante sau proiectele unor negocieri secrete ce urmează a fi dezbătute la reuniuni, mai ales în cadrul întrunirilor Eurogrupului.

De pildă, grecii au dat o dovadă de lipsă de tact, experienţă şi diplomaţie cu vreo două săptămâni în urmă, când premierul grec Alexis Tsipras a acuzat Portugalia şi Spania că subminează eforturile Greciei de a ieşi din criză şi a denunţat „forţele agresive conservatoare care încearcă să împingă Republica elenă pe marginea prăpastiei.

Citeşte şi Germanii vor ca Grecia să iasă din zona Euro. Politica premierului Tzipras nu le inspiră încredere

La rândul său, ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias a reacţionat la criticile UE privind apropierea de Rusia, în ciuda impunerii de sancţiuni occidentale acestei ţări. „Avem dreptul la relaţii strânse cu oricare stat care aduce beneficii ţării noastre. Nu vom ridica mâna ca elevii în clasă pentru a cere voie”, a afirmat ministrul Kotzias.

„Este îngrozitor … Greci trăiesc, parcă, pe o altă planetă”, a exclamat o oficialitate europeană care s-a simţit frustrată de atitudinea grecilor, chiar după prima din cele trei reuniuni ale Eurogrupului, care s-au încheiat de fiecare dată într-o atmosferă foarte tensionată.

O oficialitate europeană a făcut o descrie foarte caustică despre lipsa de experienţă a noului guvern grec: „Tsipras este ca un student în primul an la Medicină care vrea să înceapă cu operaţiile pe cord deschis, despre care nu are însă niciun fel de cunoştinţe”…