Guvernul britanic promite să consulte parlamentul înaintea acordului final cu UE în privinţa Brexit

Guvernul britanic s-a angajat marți, în ajunul unui vot crucial în legislativul de la Londra, să consulte parlamentul cu privire la termenii Brexit-ului înainte de rezultatul final al negocierilor cu Uniunea Europeană, o concesie ce răspunde solicitării a numeroși deputați eurofili, relatează AFP.

07 feb. 2017, 18:46
Guvernul britanic promite să consulte parlamentul înaintea acordului final cu UE în privinţa Brexit

Guvernul a prevenit însă că o respingere a termenilor Brexit-ului în parlament nu va împiedica în niciun caz ieșirea țării din UE.

„Va fi un vot important. El va permite ieșirea din Uniunea Europeană cu sau fără un acord negociat” cu Bruxellesul, a declarat ministrul pentru Brexit, David Jones, în Camera Comunelor.

„Retrimiterea guvernului la masa negocierilor ar fi calea cea mai sigură de a ne slăbi poziția în negocieri și de a ne îndrepta spre un acord mai puțin avantajos”, a atenționat Jones, care s-a declarat totuși încrezător în rezultatul votului. 

Premierul Theresa May încearcă astfel să înăbușe orice rebeliune în rândul conservatorilor înaintea votului de miercuri, prin care cei 650 de deputați vor decide dacă îi vor acorda sau nu prerogativa de a lansa procedura de ieșire a țării din Uniunea Europeană.

Textul, care are mari șanse să fie adoptat, chiar dacă unii parlamentari sunt îngrijorați de consecințele Brexit-ului, va fi înaintat ulterior Camerei Lorzilor.

Premierul Theresa May s-a angajat că va activa până la data de 31 martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, moment ce va da startul celor doi ani de negocieri pentru ieșirea țării din blocul comunitar.