Hărţuire sexuală la cel mai înalt nivel politic. O femeie diplomat dă totul pe faţă

Șefa diplomației suedeze, Margot Wallstrom, a dezvăluit miercuri că a 'trăit experiența' unui incident de hărțuire sexuală 'la cel mai înalt nivel politic', ea alăturându-se pe pagina de Facebook campaniei cu hashtag-ul #metoo, care încurajează femeile să depună mărturie despre astfel de cazuri.

19 oct. 2017, 06:46
Hărţuire sexuală la cel mai înalt nivel politic. O femeie diplomat dă totul pe faţă

Fără a confirma un incident survenit în timpul unei reuniuni cu lideri europeni și relatat de un jurnalist într-o carte de memorii, Margot Wallstrom afirmă că a fost victimă a hărțuirii sexuale chiar în exercițiul funcției sale.

‘Pot confirma ca așa ceva există la cel mai înalt nivel politic și că am trăit eu însămi o astfel de experiență’, a scris Margot Wallstrom pe Facebook, precizând totuși că nu vrea să vorbească ‘într-un mod prea personal’.

Margot Wallstrom a povestit în 2014, într-o carte de amintiri a jurnalistului suedez Jan Scherman, că, la unul dintre dineurile la care a participat în compania unor lideri europeni, unul dintre vecinii săi de la masă a pipăit-o în mod intenționat. ‘Deodată, am simțit o mână pe coapsa mea. Vecinul meu de masă începuse să mă pipăie. Era cu totul ireal’, a relatat ea atunci, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Mărturia şocantă a actriţei Reese Witherspoon: „E greu să dormi, să gândeşti şi să vorbeşti despre…”

Margot Wallstrom și-a mai amintit că i-a relatat întâmplarea președintelui de atunci al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care ‘a considerat că era cu totul inacceptabil’. ‘Nu știu dacă a vorbit despre asta cu persoana cu care eram la masă. Eram șocată de ce se întâmplase’, a adăugat ea.

Margot Wallstrom este responsabilă, în guvernul social-democrat al premierului Stefan Lofven, în special cu orchestrarea ‘diplomației feministe’ a țării scandinave, care vizează să țină cont de apărarea drepturilor și libertăților femeilor în relațiile Suediei cu cancelariile străine.